Ph.d. forsvar: Physiological demands, fitness effects, and cardiovascular health benefits of recreational football

Morten Bredsgaard Randers

Ph.d. afhandling

Denne afhandling undersøger de fysiologiske krav, fitnesseffekterne samt de kardiovaskulære sundhedseffekter af regelmæssig deltagelse i motionsfodbold organiseret som småspil.

Fire kampanalysesystemer blev sammenlignet i deres evne til at evaluere aktivitetsmønstre under en fodboldkamp, og det blev undersøgt om et omkostningslavt videobaseret analysesystem kan anvendes til at studere aktivitetsprofilen og bevægelsesmønstret under motionsfodbold organiseret som småspil.

For at undersøge den fysiske belastning af motionsfodbold blev aktivitetsprofilen og pulsresponset målt under fodboldsmåspil for raske utrænede mænd og kvinder, hjemløse mænd samt livslangt trænede fodboldspillere. Desuden blev det undersøgt, hvordan antallet af spillere i disse fodboldsmåspil influerede på aktivitetsprofilen og pulsresponset. For at evaluere det fysiologiske respons under 7 mod 7 blev der udtaget muskelbiopsier samt opsamlet blodprøver før, under og efter fodboldtræningen.

Fitnesseffekterne samt de kardiovaskulære sundhedseffekter af 3-4 måneders regelmæssig deltagelse i motionsfodbold organiseret som småspil blev undersøgt for raske utrænede mænd og kvinder, hjemløse mænd samt midaldrende mænd med mild-moderat hypertension. Endvidere blev det undersøgt, om de positive ændringer, der blev observeret efter 3 måneders fodboldtræning for mænd, kunne vedholdes over et år med reduceret træningsmængde.

Studierne i denne afhandling viste, at der under motionsfodbold organiseret som småspil udføres hyppige aktivitetsskift, et højt antal intense løb og mange specifikke aktioner uafhængigt af køn, alder, fodbolderfaring, social baggrund samt antallet af spillere. Desuden blev det påvist at aktiviteten er høj i både det aerobe og anaerobe energisystem i perioder af træningen.

Træningsinterventionsstudier viste, at regelmæssig deltagelse i motionsfodbold organiseret som småspil førte til flere signifikante positive kardiovaskulære og muskulære træningstilpasninger og derfor til en forbedret præstations- og sundhedsprofil.

2011, 178 sider, 100,- kr.
ISBN: 978 87 917 7138 5

Tid

Fredag den 24. juni 2011 kl. 9.00

Sted

Store Auditorium, Institut for Idræt, Nørre Allé 53, 2200 København N

Bedømmelsesudvalg 

Professor Jens Bo Nielsen (formand), Institut for Idræt, Københavns Universitet

Professor Bente Klarlund Pedersen, Centre of Inflammation and Metabolism (CIM), Rigshospitalet, København

Professor, Dr. Carlo Castagna, University of Tor Vergata, Rome, Italy 

Vejledere

Lektor Peter Krustrup, Institut for Idræt, Københavns Universitet.

Afhandlingen ligger til gennemsyn på Institut for Idræts bibliotek.