Ph.d. forsvar: The impact of training and exercise on vascular growth and peripheral vascular function

phdAne Håkansson Hansen

Ph.d. afhandling

Essentiel hypertension (forhøjet blodtryk) er en kardiovaskulær sygdom, hvor de underliggende mekanismer er uvisse. Generelt indebærer et forhøjet blodtryk en stor risiko for slagtilfælde og hjertestop. Denne afhandling beskæftiger sig med effekten af akut og regelmæssigt fysisk arbejde hos personer med forhøjet blodtryk. Afhandlingen dækker overordnet 3 hovedområder: 1) tilvækst af nye blodkar; 2) regulering af perifer vaskulær funktion og 3) remodellering af kapillærernes basalmembran. Disse områder er undersøgt i skeletmusklen hos personer der deltog i et 16 ugers træningsprogram. 

De interessante fund i denne afhandling er, at en periode med regelmæssig træning er forbundet med adskillige ændringer der øger den vaskulære tilvækst og forbedrer reguleringen af blodkarrenes tonus. Disse ændringer sker samtidig med en sænkning af blodtrykket og indikerer en positiv effekt af træning, der kan være forbundet med en forbedret evne til regulering af den totale perifere modstand hos de hypertensive personer.

2010, 123 sider, 100,- kr.
ISBN 978 87 917 7128 6

Tid

Onsdag den 8. september 2010 kl. 14.00

Sted

Store Auditorium, Institut for Idræt, Københavns Universitet, Nørre Allé 53, 1., 2200 København N

Bedømmelsesudvalg

Professor Hans Hoppeler, Institute of Anatomy, University of Bern, Switzerland.

Associate professor Peter Busk, Copenhagen Institute of Technology, Aalborg University, Denmark.

Associate professor Bente Rona Jensen (chair), Department of Exercise and Sport Sciences, Faculty of Science, University of Copenhagen, Denmark.

Vejleder

Professor Ylva Hellsten, Department of Exercise and Sport Sciences, Faculty of Science, University of Copenhagen, Denmark

Afhandlingen ligger til gennemsyn på Institut for Idræts bibliotek.