Ph.d. forsvar: BEVÆGELSESPSYKOLOGI

Kroppens sprog og bevægelsens psykologi med udgangspunkt i danseterapiformen Dansergia 

Helle Winther

Ph.d. afhandling

Kroppens sprog er sanseligt og ekspressivt. Ordenes strøm kan stoppes, men kroppen er altid i bevægelse, altid kommunikerende. Spørgsmålet er, om videnskaben kan rumme og beskrive dette sprog? Hvordan kan videnskaben komme tættere på kroppen?

Med udgangspunkt i nytænkende forskningsmetoder, en række praksis­nære fortællinger og et helhedsorienteret kropssyn belyser afhandlingen kroppens og bevægelsens uudnyttede muligheder i forhold til udvikling, terapi og forandring.

Afhandlingen udgøres af en kollektion af syv artikler, én on-line performance og en KAPA, der sætter artiklerne ind i samlet kontekst. Afhandlingen er baseret på en fænomenologisk, narrativ og praksisfun­deret undersøgelse af tre forskellige og ind­byrdes forbundne rum. Disse rum består af det bevægelses­pæda­gogiske, det professionspersonlige og især ­det danseterapeutiske rum.

Formålet er at lade samspillet mellem ­fortæl­linger og teori afdække ansatsen til en bevægelsespsykologi og dermed åbne nye muligheder indenfor forskellige professionsområder.

Download hele ph.d. afhandlingen Bevægelsespsykologi

2009, 267 sider
ISBN 978 87 917 7121 7

Tid

Mandag den 29 juni 2009, kl. 14.00

Sted

H.C. Ørsted Instituttet, Auditorium 2, Universitetsparken 5, 2100 København Ø.

Bedømmelsesudvalg

Professor Per Fibæk Laursen (formand), Danmarks Pædagogiske Univeristet, Center for Grundskoleforskning, København, Danmark.

Professor Inge Nygaard Pedersen, Institut for Kommunikation, Ålborg Universitet, Danmark.

Professor Malvern Lumsden, Universitetet i Agder, Fakultet for helse og idrett, Arendal, Norge.

Vejleder

Professor Reinhard Stelter, Institut for Idræt, Københavns Universitet, Danmark

Afhandlingen ligger til gennemsyn på Institut for Idræts bibliotek.