Ansatte – Københavns Universitet

NEXS > Ansatte

Nikolai Baastrup Nordsborg

Nikolai Baastrup Nordsborg

lektor, sektionsleder

 • Integrativ Fysiologi

  Nørre Allé 51, 2200 København N, August Krogh Bygningen, Universitetsparken 13, 2100 Københav, Bygning: 2. sal

  Telefon: +45 35 32 16 12Mobil: +45 28 75 16 12Fax: +45 35 32 16 00

Researcher ID: O-6173-2014

Primære forskningsområder

Forskningen er delt i to hovedtemaer:

1) At identificere mekanismer der er ansvarlige for muskulær træthedsudvikling med specielt fokus på betydningen af arbejdsform og intensitet.

2) At undersøge hvilken træningsform der er optimal for forskellige type af eliteidrætsudøvere (løb, cykling, svømning m.m.). I forbindelse med studiet af træningsformer fokuseres også på udvikling af test, der kan vise ændringer i den anaerobe arbejdsevne.

Projektmuligheder

Følg linkene under 'aktuel forskning' for at se hvilke projekter man i øjeblikket kan blive tilknyttet som studerende.

Undervisnings- og vejledningsområder

Arbejds- og træningsfysiologi

Interesseområder

Træthed; Træning; Testning; Svømning; Cykling; Løb

Aktuel forskning

Relevante publikationer:

Thomassen et al. 2011: Protein kinase Ca activity is important for contraction-induced FXYD1 phosphorylation in skeletal muscle.

I dette basal fysiologiske studie fandt vi at kontrationer i human skeletmuskulatur resulterer i phosphorylering af FXYD1 proteinet som regulerer aktiviteten af Na+/K+ pumpen. Dette er relevant i undersøgelsen af muskulære træthedsmekanismer da aktiviteten af Na+/K+ pumpen i skeletmuskulatur vigtig for opretholdelsen af kontraktionsevnen under intenst arbejde.

Jacobs et al. 2011: Determinants of time trial performance and maximal incremental exercise in highly trained endurance athletes.

I dette anvendte studie fandt vi at skeletmuskulaturens oxidative kapacitet er den stærkeste prediktor for evnen til at kører enkeltstart hos veltrænede cykelryttere. Vi fandt desuden af den stærkeste prediktor for evnen til at opnå en høj belastning ved en test hvor belastningen gradvist øges er atletens totale hæmoglobin mængde.

Nordsborg et al. 2010: Relative workload determines exercise-induced increases in PGC-1alpha mRNA.

I dette studie fandt vi at arbejdsintensiteten er helt central for i hvor høj grad de signaler der senere leder til muskulære tilpasninger aktiveres. I dette studie undersøgte vi nøgletranskriptionsfaktoren PGC-1alfa. Sagt kort: atleter skal træne hårdere end utrænede for at opnå yderligere effekter af træningen.

Siebenmann et al. 2011: "Live high - train low" using normobaric hypoxia: A double-blinded, placebo-controlled study.

I dette studie fandt vi overraskende at "Live High - Train Low" (brug af højdehuse) ikke gav bedre effekter end en almindelig træningslejr.

Udvalgte publikationer

 1. Udgivet

  Effect of dexamethasone on skeletal muscle Na+,K+ pump subunit specific expression and K+ homeostasis during exercise in humans

  Nordsborg, N., Ovesen, J., Thomassen, M., Zangenberg, M., Jøns, C., Iaia, F. M., Nielsen, J. J. & Bangsbo, J. 2008 I : Journal of Physiology. 586, 5, s. 1447-1459 13 s.

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikel

ID: 3034