25. oktober 2021

Raske overvægtige mænd i alderen 25-45 søges til videnskabeligt forsøg om effekten af et reduceret proteinindhold i kosten

forsøgspersoner søges

Du har mulighed for at deltage i forsøget hvis du:

• Er mand mellem 25-45 år
  • Har et BMI mellem 26-32 (BMI kan udregnes på https://netdoktor.dk/interactive/interactivetests/bmi.php)
  • Har et lavt fysisk aktivitetsniveau (mindre end 2 træningssession pr uge).
  • Har en høj proteinindtagelse i den daglige kost (spiser kød, mælkeprodukter, æg)
  • Er ikke-ryger, ikke bruger snus og ikke tager medicin regelmæssigt
  • Ikke har sukkersyge eller forhøjet fedt i blodet

Formål med forsøget

Projektet har til formål at undersøge en potentiel vægttabseffekt af at reducere proteinmængden i kosten uden at ændre kostens energiindhold. Det undersøges ved at du skal gennemføre en 5-ugers kostinterventionen på en kontrolleret kost med enten reduceret proteinindhold eller dit normale proteinindhold. Undervejs vil al den mad du skal indtage blive udleveret til dig. I forbindelse med interventionen indgår målingen af dit kondital, kropskomposition (DXA-scanning), ugentlige test med måling af hvilestofskifte, blodtryk og udtagning af blodprøver, og metaboliske testdag med måling af din insulinfølsomhed, hvilestofskifte, muskel- og fedtbiopsier, blodprøver, fæces og urinprøver.

Deltagelse indebærer samlet:

• Screening og informationssamtale (1-1,5 time)
  • 2 tests af kondital på cykel (1 time samlet)
  • 4 kostregistreringsdage (hjemme)
  • 10 dage på vægtstabiliserende kontrolleret kost
  • 5 uger på interventionskost, hvilket indebærer 2 ugentlig opsamling af mad og kostplan
  • Undervejs i de 5 uger med interventionskosten
    • 4 ugentlig tests (ca. 1 times varighed) og 2 metaboliske tests (ca. 2-6 timer hver)

Forskningsprojektet udføres ved Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet, August Krogh bygningen, Universitetsparken 13, 2100 København Ø.

Vederlag

Al mad betales under hele interventionen, og derudover udbetales 5.000,- kr. (B-indkomst)

Hvis du har lyst til at høre mere om projektet så kontakt:

Aslak Lyster, Cand. scient, Ph.d. studerende, Institut for Idræt og ernæring, Københavns Universitet.

Mail: ael@nexs.ku.dk, Telefon: 2077 7449.

Projektet er godkendt af VEK, Journal-nr.: H-21015808.