5. februar 2021

Raske inaktive kvinder efter overgangsalderen søges til sundhedsfagligt projekt

OVERGANGSALDER

Har du lyst til at deltage i et projekt om holdspil og bidrage til sundhedsforskningen, hvor du samtidig får muligheden for at komme i bedre form og styrke din sundhed?

Formål

Formålet er at undersøge, om der findes et optimalt tidspunkt efter overgangsalderens indtræden for igangsættelse af fysisk aktivitet i forhold til at kunne se eventuelle forbedringer i kredsløbsfunktionen (blodkarrenes sundhed), kapillærvækst (vækst af de mindste blodkar i musklen) og blodets egenskaber i forhold til dannelsen af farlige blodpropper.

Du kan deltage, hvis du

• Er kvinde i alderen 50-70 år
  • Er ≤ 5 år eller ≥10 år efter overgangsalderen
  • Er fysisk aktiv mindre end 2 timer pr. uge (transport som cykling og gang er tilladt)
  • Har et BMI ≤ 30 kg/m2
  • Er ikke-ryger (minimum de sidste 10 år)
  • Ikke er på hormonbehandling (minimum de sidste 10 år)
  • Ikke har kroniske sygdomme

Forløb

Studiet strækker sig over ca. 16 uger og består af en screeningsdag med lægetjek, en test dag samt en forsøgsdag før og efter 8 ugers holdspil. Samlet består test- og forsøgsdagene af:

• DXA-scanning til bestemmelse af kropskomposition
  • Konditionstest på cykel
  • Blodtryk
  • Spørgeskema
  • Blodprøver til bestemmelse af generel sundhed og markører for blodpropper
  • Ultralyd doppler til undersøgelse af blodkarfunktionen i arm og ben
  • Muskelvævsprøver fra låret under lokalbedøvelse
  • Spytprøver til måling af oral mikrobiota direkte koblet til kredsløbets sundhed

Line forsøg original

Deltagelse og kontakt

Alle forsøg udføres på Institut for Idræt og Ernæring, Universitetsparken 13 og Nørre Allé 51, 2200 Kbh N, Københavns Universitet.

Hvis du tror, du overholder deltagerkriterierne og er interesseret i at deltage, så snart vi får en genåbning af Danmark, bedes du kontakte os på mail lno@nexs.ku.dk. Skriv gerne et telefonnummer i mailen, så vil vi ringe dig op.

For yderligere oplysninger, kontakt venligst: lno@nexs.ku.dk.

Du modtager et honorar på 2.000 DKK (skattepligtigt) som deltager i projektet.

Godkendt af Videnskabsetisk komité region hovedstaden med journalnummer: H-20037633

Forsøgsansvarlig Jens Bangsbo, Dr. Sci, Professor

Ph.d.-studerende Line Nørregaard Olsen, MSc