Effekt af en øget smertetolerance på præstationsevnen – Københavns Universitet

NEXS > Om instituttet > Forsøgspersoner > Effekt af en øget smer...

21. marts 2018

Effekt af en øget smertetolerance på præstationsevnen

Forsøgspersoner søges

til at undersøge om indtag af det smertestillende middel Tramadol har en effekt på præstationsevnen under cykling og/eller etbens-sparkearbejde.

Projektet består af to forskellige forsøgsprotokoller. Det er muligt kun at deltage i forsøg A, kun i forsøg B eller både forsøg A og forsøg B.

Forsøg A: Cykelpræstation

Du skal være:

• mand
  • 18-39 år
  • trænet udholdenhedsatlet med cykelerfaring (kondital over 55 ml/min/kg)
  • sund og rask
  • ikke-ryger
  • Du må ikke have doneret blod i 3 måneder eller have opholdt dig i højt beliggende områder (>1.000m over havet) i 2 måneder, før forsøgsstart.
Formål

Undersøge effekten af øget smertetolerance på præstationsevnen i en tidskørsel på cykel, på den kognitive og motoriske funktion samt om Tramadol kan spores i udholdenhedsatleter.

Forsøget

Du skal gennemføre 3 forsøgsdage af en halv dags varighed, adskilt af minimum 5 dage.

På forsøgsdag 1 udføres et helbredstjek, din kondition måles og du tilvænnes præstationstestene.

På forsøgsdag 2 og 3 indtages Tramadol eller placebo i tilfældig rækkefølge, hvorefter du udfører præstationstestene. Der vil blive opsamlet blod- og urinprøver.

Forsøg B: Sparkearbejde

Du skal være:

• mand
  • 18-39 år
  • trænet udholdenhedsatlet (kondital over 55 ml/min/kg)
  • sund og rask
  • ikke-ryger
  • Du må ikke have doneret blod i 3 måneder, eller have opholdt dig i højt beliggende områder (>1000m over havet) i 2 måneder før forsøgsstart.
Formål

Undersøge effekten af øget smertetolerance på præstationsevnen med lille muskelmasse.

Forsøget

Du skal gennemføre 3-4 tilvænningsgange af højest 3 timers varighed samt 2 hovedforsøg af højest 4 timers varighed hvor du indtager Tramadol eller placebo i tilfældig rækkefølge.

Du vil skulle foretage hårdt benarbejde ved alle besøg, og musklen og nerven til musklen vil blive elektrisk stimuleret. Der udtages blodprøver.

Honorar

Der gives et honorar på 1.000 kr.

Vil du vide mere

Du kan læse mere om undersøgelserne ved at skrive til undertegnede og bede om yderligere information. Forsøgene udføres ved Institut for Idræt og Ernæring, Universitetsparken 13, 2. sal, 2100 København Ø.

Interesseret?

Har du lyst til at deltage, eller har du yderligere spørgsmål, så send en mail til tramadolforsoeg@nexs.ku.dk

Forsøget udføres af

Ansvarlig forsøgsleder: Lektor Nikolai Baastrup Nordsborg, ph.d.-studerende Jacob Bejder og videnskabelig assistent Janni Enghave Andersen