24. august 2017

Proteindrik giver ældre større muskler

Muskelmasse

Hvis ældre snupper en proteinshake lige efter boldspil, øger det muskelmassen i benene med mere end et halvt kilo på 12 uger. Resultatet kan være med til at holde ældre stærke længere og dermed mindske risikoen for manglende balance, fald, gangbesvær og langvarig pleje, når vi kommer op i alderen. Det viser et nyt forskningsprojekt fra Center for Holdspil og Sundhed ledet af professor Jens Bangsbo fra Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet.

Timingen af proteindtagelse er afgørende for muskelvæksten hos de ældre viser undersøgelsen foretaget af Center for Holdspil og Sundhed. Foto: Heidi Pagaard. HENT FOTO I HØJ OPLØSNING.

Du tænker måske ikke lige over det, hvis du er i midten af 20’erne, men nu begynder dine muskler faktisk allerede at forsvinde. Muskelstyrken mindskes i gennemsnit med 30 % fra 20-års alderen, og frem til man bliver 80 år. Fra 50-års alderen går det stærkt, der falder muskelstyrken i gennemsnit 1,5 procent om året. 

Og så begynder det at blive et problem. Som vi ældes begynder de manglende muskler at give dårlig balance, øge risikoen for at falde og vi får sværere ved at rejse og bevæge os.  

Men nu har forskere fra Center for Holdspil og Sundhed på Københavns Universitet fundet en kur, der giver ældre større muskler. Det viser sig, at boldspil efterfulgt af enten en proteinrig eller -fattig drik påvirker kropssammensætning, den fysiske funktion og en række sundhedsparametre hos både 65–90 årige kvinder og mænd. Resultaterne er netop blevet publiceret i det videnskabelige tidskrift PLOS ONE. 

Timing af proteinindtagelse afgørende for muskelvækst

Undersøgelsen viser, at to ugentlige boldspil af 20 minutters varighed efterfulgt af en proteindrik øgede muskelmassen med gennemsnitlig lidt over et halvt kilo (4 %) i benene hos kvinderne og mændene i alderen 65-90 år. 

- Vi ved, at motionsfodbold kan øge muskelvæksten hos unge mænd, mens ældre ikke responderer på samme vis trods et højt dagligt proteinindtag. Men undersøgelsen viser altså, at det afgørende er, at protein bliver taget umiddelbart efter træningen, fortæller ph.d. Jacob Vorup, der er en af forskerne bag undersøgelsen. 

Mindre fedt og bedre fysik

Boldspillene førte ikke kun til mere muskelmasse. Deltagerne der tog drikken med lavt proteinindhold havde et markant tab af kropsfedt, mens deltagerne der tog mest protein efter træningen forbedrede sig i en række fysiske tests for eksempel armstyrke og evnen til at rejse og sætte sig hurtigt. 

- Resultaterne viser, at en beskeden mængde motionsboldspil er effektivt til at fremme både de ældres helbred og deres funktionsevne”, konkluderer lektor Mogens Theisen fra Center for Holdspil og Sundhed. 

Boldspil gav deltagerne lyst til mere

En del af deltagerne blev så glade for boldspillet, at de har fortsat træningen i Boldklubben Skjold. 

- Der opstod straks en positiv og god stemning og da holdene ikke var faste, skiftede relationerne, så alle reelt havde mulighed for at snakke med hinanden. Det var således en rigtig god oplevelse at få kickstartet en anderledes motionsmåde i samspil med andre. Da forsøget sluttede, ville vi hellere end gerne spille videre og sammen og har spillet et lille års tid nu, og vi hygger os stadig, spiser nogle gange sammen og laver andre sociale aktiviteter, fortæller Anne-Grethe Lange, der deltog i forsøget. 

- Det oplever vi jo tit, at samværet, sammenholdet og glæden ved holdspillet, skaber en enorm motivation for at bevæge sig og blive ved med det hos de ældre. Derfor er hold- og boldspil også vigtigt, at få udbredt i klubber, kommuner og aktivitetscentre, fordi det fremmer sundhed og helbred så effektivt, siger professor Jens Bangsbo, leder af Center for Holdspil og Sundhed.