10. februar 2017

Københavns Universitet og fire akvarier åbner national udstilling om fisk og sundhed

udstilling

Fredag den 10. februar slår fire danske akvarier i samarbejde med Københavns Universitet dørene op til en helt ny interaktiv udstilling, der skal give danske børn og deres forældre nye, sjove oplevelser med fisk og sundhed.

Åbningen markerer en ny national indsats, hvor danskerne på utraditionel vis kan lege sig til viden om fisk som fødevare, sundhed og bæredygtighed. Udgangspunktet er et nyskabende samarbejde mellem Kattegatcentret, Nordsøen Oceanarium, Fiskeri og Søfartsmuseet, Den Blå Planet og Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet. Indsatsen er støttet af Nordea-fonden.

Åbning på Kattegatcentret

Fredag den 10. februar 2017 klokken 13.00 åbnes udstillingen på Kattegatcentret i Grenå. Arrangementet byder på afprøvning af udstillingerne, hjerneudfordrende aktiviteter og mulighed for at tilberede sin egen fiskehaps med sund, fed fisk. Udstillingen åbner på de øvrige akvarier i samme weekend. Se mere info nederst.

Foto: Kattegatcentret - Klik for at hente billedet i høj opløsning

Foto: Kattegatcentret - Klik for at hente billedet i høj opløsning

Arrangementet på Kattegatcentret har deltagelse af tidligere sundhedsminister Astrid Krag (S), forskningsleder Camilla Trab Damsgaard, Københavns Universitet, Nordea-fondens direktør Henrik Lehmann Andersen og 40 skolebørn. Vært på DR’s Madmagasinet, Mette Frisk, styrer slagets gang.

Danskerne spiser for lidt fisk

”Baggrunden for indsatsen er, at danskerne stadig spiser for lidt fisk, især børnene. Derfor har vi sat et projekt i gang, som giver oplevelser og inspiration til at spise fisk og viden om sammenhængen mellem fisk og sundhed og bæredygtighed”, siger lektor og forskningsleder Camilla Trab Damsgaard fra Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet. Hun fortsætter: ”Meget af den nuværende forskning på området er lavet på voksne, så derfor undersøger vi samtidig, hvad indtag af fed fisk betyder for børns sundhed, hukommelse og opmærksomhed.”

Leg dig til viden om fisk og sundhed

På de fire akvarier kan børn og deres familier de kommende år lege sig til viden om fisk og sundhed i et interaktivt, digitalt køkken, hvor man kan ”tilberede” fisk, dykke ned i effekterne på hjerne og hjerte samt lære om bæredygtighed og mulige risici ved at spise fisk. Gæsterne kan også bidrage til forskningen ved at indtaste deres egne fiskevaner, som kan sammenlignes på tværs af landet. Og udstillingen giver desuden et indblik i, hvordan forskningen foregår via små film, der præsenterer børn og forskere fra forsøget.

Lone Thybo Mouritsen, der er forskningsleder på Kattegatcentret, og som er hovedansvarlig for udviklingen af de fire formidlingskøkkener er begejstret:

”Vi glæder os rigtig meget til at åbne udstillingerne på de fire akvarier. Vi har jo traditionelt mere fokus på at vise fisk end på at spise dem. Men nu får vi en ny og vigtig sundhedsvinkel på fiskene i vores formidling. Det har desuden utrolig stor værdi for os at få mulighed for at formidle forskningsbaseret viden i direkte samarbejde med de forskere, der ved allermest om emnet,” siger forskningsleder Lone Thybo Mouritsen og fortsætter: ”I køkkenerne kan vores gæster skære en sild og tilberede en torsk – altså digitalt – og spille sig til viden om fisk og sundhed. Men vi planlægger også mange andre aktiviteter relateret til projektet i de kommende år, hvor børn og voksne vil kunne lære at tilberede fisk, teste hukommelsen, møde projektets forskere og meget mere.”

Foto: Jakob Helbig - Klik for at hente billedet i høj opløsning

Foto: Jakob Helbig - Klik for at hente billedet i høj opløsning

Flere fisk på middagsbordet

Nordea-fondens direktør Henrik Lehmann Andersen ser et stort potentiale i samarbejdet mellem forskere og akvarier:

”Der er et kæmpe potentiale i fisk som sund fødevare. Og samarbejdet mellem forskere fra Københavns Universitet og de fire akvarier er banebrydende og giver os helt nye muligheder for at høste og formidle ny viden. Så vi håber på, at indsatsen vil inspirere til, at flere børn og familier putter flere fisk i madpakken og på middagsbordet,” siger direktør Henrik Lehmann Andersen.

Baggrund

Samarbejdet mellem Københavns Universitet og de fire akvarier er unikt. Projektet består af lige dele formidling af den eksisterende viden om fisk og sundhed på akvarierne og lige dele forskning på Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet. Her tester forskere, hvad 12 ugers indtag af fed fisk - som laks og makrel – betyder for 200 danske 8-9-årige børns sundhed, hukommelse og opmærksomhed. Indsatsen er støttet af Nordea-fonden.

Se mere om forskningsprojektet her...

Og se mere om formidlingsprojektet her...