6. marts 2015

Halv million kroner til forskning i håndbold og sundhed

Forskning

Dansk Håndbold Forbund og Center for Holdspil og Sundhed har indgået historisk samarbejde om at kortlægge fitness- og sundhedseffekter af motionshåndbold.

Får man stærkere knogler af at spille håndbold? Og bliver hjertefunktionen styrket? Det er nogle af de spørgsmål som forskerne skal besvare i den nye kortlægning af sundhedseffekterne af håndbold.

For første gang nogensinde skal forskere dokumentere, hvilke eventuelle sundhedseffekter motionshåndbold har.

Får man stærkere knogler af at spille håndbold? Bliver hjertefunktionen styrket? Virker motionshåndbold positivt på kolesteroltallet? Og vil folk med forhøjet blodtryk kunne få mere sundhed og slippe for medicin, hvis de begynder at spille håndbold?

Det er nogle af de spørgsmål, som et team af forskere fra Center for Holdspil og Sundhed under ledelse af professor Peter Krustrup skal forsøge at besvare hen over de næste 2 år.

- Vi glæder os over at kunne udvide vores forskning i holdspil og sundhed til at inkludere håndbold. Håndbold er en meget populær idrætsgren i Danmark og resten af Norden, og vi er sikre på, at undersøgelserne af de træningsmæssige og sundhedsmæssige effekter af motionshåndbold for voksne vil interessere rigtig mange. Vi tror på, at forskningen vil munde ud i anbefalinger, der kan kvalificere arbejdet med holdspil som forebyggelse, behandling og rehabilitering, fortæller professor og forskningsleder Peter Krustrup.

Historisk beløb

Der er i alt givet 525.000 kr til projekt "Sundhedseffekter af motionshåndbold". Pengene kommer primært fra Dansk Håndbold Forbund, DHF, der har bevilliget 400.000 kr, og projektet gennemføres med støtte fra DGI Håndbold der bidrager med 50.000 kr. samt European Handball Federation, EHF, der har givet 75.000 kr.

Beløbet er historisk, da der aldrig tidligere er givet penge i den størrelsesorden til forskning i håndbold nogen steder i verden. I DHF ser udviklingschef Søren Simonsen frem til projektets start med optimisme:

- Vi forventer, at centrets forskning kan bruges på en række områder til gavn for dansk håndbold – for eksempel til at udvide vores nye motionskoncept Håndbold Fitness, der appellerer til rigtig mange danskere, der ønsker at dyrke en sjov, social og ikke mindst sund form for motion, siger udviklingschef i Dansk Håndboldforbund Søren Simonsen.

Projektet starter 15. marts 2015 og forventes afsluttet i 2017.