27. maj 2015

Stor succes for fodboldkongres

WCSF2015

Mange positive tilbagemeldinger dokumenterer en vellykket verdenskongres om forskning i fodbold.

Professor og leder af Center for Holdspil og Sundhed Jens Bangsbo præsenterer centrets forskning i fodbold og sundhed ved WCSF2015's åbningsseance. Foto: Bo Kousgaard

Der var heftig aktivitet i DGI-Byen i København, da den i slutningen af sidste uge lagde auditorier, mødelokaler og kaffekopper til hundredevis af præsentationer og workshops ved WCSF2015 – verdenskongressen om fodboldforskning.

Vel og mærke ikke kun forskning i fodbold i den variant, som vi europæere kalder for football (“soccer” i USA), men forskning indenfor fodbold i alle afarter fra rugby og gælisk fodbold, over amerikansk “football” til “Australian Rules”.

Center for Holdspil og Sundhed arrangerede kongressen som det første nordiske land nogensinde. Mere end 500 delegerede fra næsten 50 lande verden over var mødt frem, og i fire effektive dage diskuterede de emner som skadesforebyggelse, anti-doping arbejde, målteknologi, kampanalyser, talentudvikling, testning i træning og ikke mindst fodbold og sundhed.

Deltagerne fremhævede det varierede program

“Vi har modtaget et stort antal positive tilbagemeldinger fra deltagerne, som især har fremhævet det omfattende og varierede program med oplægsholdere af høj kvalitet”, fortæller Jens Bangsbo, der som leder af Center for Holdspil og Sundhed har stået i spidsen for den komité, der på vegne af Københavns Universitet har arrangeret kongressen.

“Der er også grund til at glæde sig over, at de delegerede har oplevet kongressen som meget velorganiseret - og vores dygtige medarbejdere og andre hjælpere som tjekkede, imødekommende og med et stort menneskeligt overskud. Så både det faglige indhold og det organisatoriske arbejde omkring kongressen har fungeret optimalt. Det er vi yderst tilfredse med”, siger Jens Bangsbo.

Sundhed på dagsordenen

Et særligt markant spor i kongressen var i år emnet “fodbold og sundhed”, som Center for Holdspil og Sundhed har fået sat på dagsordenen, og som tiltrak sig stor interesse. Kongressens åbningsseance havde en række indlæg om forskning i de sundhedsfremmende effekter af fodbold, herunder en præsentation fra Center for Holdspil og Sundhed’s frontfigurer Jens Bangsbo og Peter Krustrup.

“Kongressen igennem var der generelt stor interesse for de sessions, som fokuserede på fodbold og sundhed, og mange udlandske deltagere var interesseret i motionskoncepter som Fodbold Fitness, der er udviklet her i Danmark af DBU i samarbejde med vores folk i Center for Holdspil og Sundhed. Fodbold Fitness er et stærkt koncept, som har potentiale at blive en succes i udlandet også”, siger Peter Krustrup.

Danmark er førende indenfor forskning i fodbold og sundhed

De to professorer leverede en overbevisende præsentation af centrets forskning i fodbold som forebyggelse og behandling af livsstilssygdomme. Og de blev bakket op af Jiri Dvorak, chef for FIFA’s medicinske forskningsafdeling, der samlede op på 20 års forskning i FIFA regi og flere gange fremhævede de danske forskere som førende på området.

Jiri Dvorak præsenterede også FIFA’s nye store sundhedskampagne “11 for Health”, der er rettet mod børn i hele verden, og hvor Danmark bliver foregangsland med et pilotprojekt, der går i gang i august 2015.

World Congress on Science and Football (WCSF) finder sted hvert 4. år. I 2019 finder kongressen sted i Australien, hvor Melbourne er værtsby.