16. oktober 2015

Større risiko for at børn tager på, hvis de sover for lidt

søvn

Børn risikerer at få højere blodtryk og mere fedt omkring maven, hvis de sover for lidt - også selvom de spiser sundt. Det viser en undersøgelse af 530 børn, foretaget af forskere fra Institut fra Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet. Resultaterne er netop udgivet i det videnskabelige tidsskrift Applied Physiology, Nutrition and Metabolism.

Igennem de seneste år har der været meget fokus på søvn som en forklarende faktor for udvikling af overvægt og fedme. Derfor satte forskere fra OPUS Skolemadsprojektet sig for at undersøge, om søvnlængden har betydning for, hvor sund en skolemadsordning baseret på nordiske råvarer er.

Undersøgelsen var en del af Forskningscenter OPUS, der var støttet af Nordea-fonden. Heri undersøgte forskere blandt andet betydningen af sund skolemad på mere end 800 børns sundhed og indlæring. I projektet spiste 3. og 4. klasserne fra ni skoler igennem en tre måneders periode skolemad, baseret på nordiske råvarer og tilberedt på skolen. I en anden tre-måneders periode spiste børnene deres normale madpakker.

Foto: Anne-Li EngströmSom en del af undersøgelsen fik børnene blandt andet målt taljeomkreds, fedtmængde, fysisk aktivitet, kostindtag og søvnlængde. I løbet af projektet kunne forskerne til deres overraskelse konstatere, at en del af børnene fik mere fedt på kroppen, mens de spiste sund skolemad. Det fik forskerne til at dykke ned i børnenes søvnlængde.

”Vi kunne se, at den gruppe af børn som sov kortest også var mindre fysisk aktive, at deres blodtryk og taljeomkreds steg, og at de også fik en lille smule mere fedt på kroppen. Og det skete hen over en tre-måneders periode med sund skolemad,”

siger adjunkt Mads F. Hjorth, der er forfatter på den videnskabelige artikel og ansat ved Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.

Mads F. Hjorth fortsætter:

"Vores resultater underbygges af, at anden forskning peger på en sammenhæng mellem manglende søvn og stress, og at et højere stressniveau kan føre til, at børn spiser mere usundt og er mindre fysisk aktive. Derfor er der væsentlige grunde til at fokusere på børns søvn- og stressniveau."
Foto: Anne-Li Engström

Her bliver barnets fedtmængde bestemt ud fra en såkaldt DXA-scanning.

Resultaterne understreger vigtigheden af, at man i kostanbefalinger udvider perspektivet på, hvad der fører til usunde madvaner, overvægt og fedme:

”Jeg synes det vigtigste budskab er, at der nu er meget som tyder på, at det ikke nytter udelukkende at prædike sund kost til børnene, når en del af årsagen til, at de spiser for meget kan være, at de sover for lidt, og det er manglen på søvn, som ødelægger deres evne til at styre appetitten,”

siger professor Anders Sjödin, der var ledende forsker på søvnundersøgelserne.

Børnene der sov længst tog ikke på

Den 1/3 af børnene som sov kortest sov gennemsnitligt 8 timer og 45 min pr. nat, og den 1/3 som sov længst sov gennemsnitligt 9 timer og 35 min pr. nat. De kortest sovende børn fik - i løbet af blot tre måneder - en større taljeomkreds, tog gennemsnitligt 200 g ekstra fedt på og øgede deres blodtryk med 1,5 mmHg, i forhold til de børn som sov længst. Forskerne undersøgte, om denne øgning var relateret til forældrenes uddannelse og etnicitet, men undersøgelsen viste ikke nogen sammenhæng i den retning.

Det er usikkert, hvad sundhedseffekterne betyder for børnenes risiko for livsstilssygdomme senere i livet, men det er veletableret, at overvægtige børn har større risiko for også at blive overvægtige voksne og derigennem få en forringet sundhed på sigt.

Om undersøgelsen

Resultaterne er udgivet i artiklen ’Sleep duration modifies effects of free ad libitum school meals on adiposity and blood pressure’ i det videnskabelige tidsskrift Applied Physiology, Nutrition and Metabolism.

Adjunkt Mads F. Hjorth er førsteforfatter til den videnskabelige artikel, som er blevet til i et samarbejde mellem forskere fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet, forskere fra Fødevareinstituttet på DTU og forskere fra Healthy Active Living and Obesity Research Group, Children’s Hospital of Eastern Ontario Research Institute, Ottawa, Canada. 

Kontakt

Adjunkt Mads F. Hjorth: madsfiil@nexs.ku.dk og 4097 8366 NEXS - Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet

Professor Anders Sjödin: amsj@nexs.ku.dk og +46 735 377 971 NEXS - Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet

Kristian Levring Madsen: kma@nexs.ku.dk og 4048 1684 Kommunikationsansvarlig, NEXS - Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet.