1. oktober 2018

Hørfrø - spis det med god samvittighed

Kostfibre

Tilføj hørfrø til det hjemmebagte brød eller kom det på myslien om morgenen, og udnyt de sunde egenskaber.

Når man hører om hørfrø, er det først og fremmest det særdeles høje indhold af sunde fedtstoffer, som omtales. Men hørfrø er faktisk også en overordentlig god kilde til kostfibre, 28 g pr 100 g, hvor ca. 25% udgøres af de opløselige fibre.

Ud fra et ernæringsmæssigt synspunkt har netop de opløselige fibre flere gunstige effekter end uopløselige fibre.

Kostfibrene indeholdt i hørfrø kaldes også mucilage, som egentlig er et tyktflydende planteslim på ydersiden af frøets skal. 

Tilsat foderblandinger

Man har længe tilsat hørfrø til foderblandinger til produktionsdyr, da de er en god kilde til både olier og protein. Men forsøg med slagtekyllinger har vist, at hørfrø kun kan tilsættes i begrænset mængde til foderet, ellers hæmmes dyrenes vækst.

Forskere fra Universitet i Madrid undersøgte effekten af både hele hørfrø og hørfrø, hvor mucilagen var fjernet, på energiudnyttelse af foderet og væksten af slagtekyllinger.

De så, at mucilagen var ansvarlig for den nedsatte udnyttelse af energien i foderet.

Forsøg med dyr er en ting og ofte ved man ikke, om de samme fysiologiske forhold gør sig gældende hos mennesker.

Hørfrø binder fedtet

Her på instituttet (Institut for Idræt og Ernæring, red.) har forskere i et studie på mennesker tilsvarende set, at tilsætning af hørfrø til rugbrød (6 g/100 g) nedbringer fordøjeligheden af fedt og energi fra kosten, hvilket ikke sås med tilsætning af solsikkefrø.

Så selv om der er mere energi i brød med hørfrø sammenlignet med "kernefri" brød, betyder resultatet altså, at hørfrø binder noget af fedtet, så kroppen ikke optager alt fedt og energien fra den mad, hvor hørfrø indgår.

Dette er et spændende resultat, og hertil kommer, at et nedsat optag af fedt ligeledes kunne forklare den gunstige effekt af hørfrø på blodets kolesterol koncentration.

Denne ekstra effekt skal undersøges nærmere. Men allerede nu tør vi godt anbefale, at du spiser hørfrø, selvom du måtte ønske at tabe dig.

Rent smagsmæssigt har hørfrø en fin nøddeagtig smag, så prøv fx at komme hørfrø på dine havregryn og i din mysli om morgen, eller tilsæt et par skefulde hørfrø i dejen til dit rugbrød, morgenbrød, muffins eller pizzadej næste gang du skal bage.

Det skal bemærkes at hørfrø (ligesom solsikkekerner) indeholder stoffer, der i store mængder er sundhedsskadelige. Derfor kan de skadelige virkninger blive større end de gavnlige, hvis man indtager meget store mængder hørfrø.

Det vil dog ikke være et problem, hvis man kun får hørfrø fra fx bagværk (6g/100g) og eventuelt en lille smule i müsli. Det kan også bemærkes, at det er sandsynligt, at der frigives mindre mængder af de skadelige stoffer, når kernerne spises hele.

Morten Møller Georg Jensen, 18/6-2009
Redigeret Maria Roed Andersen, 6/7-2017