30. marts 2017

Muscle growth and metabolism

Forskningsgruppens fokus

Skeletmuskulatur, der omfatter ~ 40% af den menneskelige kropsmasse, er nødvendig for bevægelse, et vigtigt sted for lagring af makronæringsstoffer og deres stofskifte. Fysisk inaktivitet, for højt energiindtag og aldring påvirker negativt skeletmuskulaturen og vides i stigende grad at dele patofysiologiske fællestræk.

I skeletmuskelfibre, den dominerende celletype i skeletmuskelvæv, er disse faktorer alle forbundet med forstyrret stofskifteregulering (fx insulinresistens) og nedsat vedligeholdelse af muskelmasse/styrke.

Regelmæssig fysisk aktivitet er blandt de mest kraftfulde interventioner til at modvirke muskeldysfunktion. Ud over at forbedre muskelfiberfunktionen stimulerer fysisk aktivitet også gavnlige tilpasninger i andre celletyper i muskelvævet og i hele kroppen gennem frigivelse af para/endokrine signaler i form af myokiner og/eller exosomer fra muskelfibrene og andre celletyper.

Målet med vores forskning er at identificere de molekylære mekanismer, der forårsager muskel dysfunktion i forskellige sammenhænge og at klarlægge hvordan fysisk aktivitet påvirker disse.

Overordnede temaer for vores forskning er pt.:

  • Regulering af muskelanabolisme og katabolisme, med særlig fokus på mTORC1, mTORC2 og AMPK.
  • Regulering af GLUT4-translokation og glukoseoptagelse i muskel.
  • Identifikation og karakterisering af nye signalproteiner aktiveret af forskellige former for fysisk aktivitet og diæt.
  • NOX2- og redoxsignalerings rolle i akut og kronisk træningstilpasning, insulinresistens og anabolsk resistens.
  • Kræft-associeret muskeltab (cachexia) og dennes interaktion med insulinvirkning i musklen.

Vi er altid på udkig efter talentfulde, højt motiverede folk. Vores gruppe består en blanding af danske og udenlandske folk, så arbejdssproget er engelsk.

Kontakt

Hvis du er interesseret i at arbejde eller skrive projekt i vores gruppe, så kontakt Thomas TEJensen@nexs.ku.dk; Lykke lshansen@nexs.ku.dk eller Erik ERichter@nexs.ku.dk.

Læs mere om forskningsgruppen Muscle growth and metabolism (engelsk)