PRIMA

Towards Personalized dietary Recommendations based on the Interaction between diet, Microbiome and Abiotic conditions in the gut

Mod en skræddersyet kost tilpasset vores personlige tarmbakterier og miljøbetingelser i tarmen.

 

  • At skaffe viden om tarmbakteriernes rolle, når mennesker reagerer forskelligt på den samme kost. 
  • At undersøge hvordan tarmbakterierne i kroppen omsætter kosten, vi indtager, til nye stoffer, som kaldes for mikrobielle metabolitter.

 

 

Formålet med studiet er, at undersøge sammenhænge mellem miljømæssige (abiotiske) faktorer i tarmen og tarmbakteriernes sammensætning, diversitet og aktivitet.

Denne basale viden vil kunne hjælpe os med at forstå, hvordan en skræddersyet personlig kost kan tilpasses den enkeltes tarmbakterier og miljøbetingelser i tarmen.

Denne viden vil være et vigtigt første skridt imod personlige kostanbefalinger baseret på den enkelte persons tarmbakterier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Involverede i projektet

Interne

Navn Titel Telefon E-mail
Henrik Munch Roager Lektor +4535324928 E-mail
Lars Ove Dragsted Sektionsleder +4535332694 E-mail
Nicola Procházková Ph.d.-stipendiat +4535320472 E-mail

Eksterne samarbejdspartnere

Navn Institution
Tine Rask Licht DTU Fødevareinstituttet
Thue Schwartz Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research (CBMR), Københavns Universitet
Jeroen Raes Katholieke Universiteit Leuven
Abigail Johnson BioTechnology Institute, University of Minnesota

Støttet af

Novo Nordisk Foundation logo

Periode; Februar 2020 – januar 2026.

Kontakt

Mail: prima@nexs.ku.dk

Telefon: 2917 6795

PRIMA-tarm

60 mio. kr. til forskning i tarmbakterier

29-10-2019

Postdoc Henrik Roager og professor Lars Ove Dragsted fra Institut for Institut for Idræt og Ernæring indgår i PRIMA, et 6-årigt forskningsprojekt, som med en bevilling på 60 mio. kroner fra Novo Nordisk Fonden skal skaffe viden om tarmbakteriernes rolle, når mennesker reagerer forskelligt på den samme kost.

Læs mere