4. maj 2018

Mitokondrie remodellering og funktion – betydning af træning og farmakologisk manipulation

ph.d.-projekt

Projektet har til formål at undersøge betydningen af forskellige træningsinterventioner og farmakologisk manipulation på mitokondrie remodellering, funktion, produktion af frie iltradikaler og performance.

Det er velkendt, at intens intervaltræning fører til en række adaptationer i skeletmuskulaturen, blandt andet øget mitokondrie densitet og funktion. Dog er det uvist, hvordan forskellige arbejdspauseforhold påvirker mitokondrie funktion, og hvordan disse adaptationer relaterer sig til den aerobe kapacitet.

Projektet vil derfor belyse, hvordan forskellige former for intervaltræning påvirker mitokondrie funktion, samt hvordan dette har indvirkning på den aerobe kapacitet. Hertil er det for nyligt vist, at astmamedicin (beta2-agonister) kan påvirke træningsinducerede forbedringer i proteiner forbundet med mitokondrie funktion og volumen. Derfor undersøges der ydermere, hvilken betydning kronisk administration af beta2-agonister har på mitokondrie funktion.

Frie iltradikaler er kendt for deres evne til at reagere med protein og enzymer, hvilket kan ændre deres funktion. Træning har vist at kunne opregulere kroppens eget forsvarssystem mod frie iltradikaler, hvilket kan være en mekanisme hvorpå præstationsevnen forbedres efter en træningsperiode.

Det er dog stadig uklar hvordan kroppens eget forsvarssystem ændres med træning, samt hvor stor betydning dette har for præstationsevnen og oxidativt stress under arbejde. Derfor vil projektet belyse dette før og efter en træningsintervention med og uden infusion af antioxidanten N-acetylcystein under arbejde.

Finansiering

Team Danmark og Kulturministeriets Forskningsudvalg

Kontaktperson

Ph.d. studerende Anders Krogh Lemminger, ale@nexs.ku.dk