Er bioelektrisk impedans-analyse valid blandt afrikanske hiv-smittede?

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskning

Standard

Er bioelektrisk impedans-analyse valid blandt afrikanske hiv-smittede? / Hegelund, Maria Hein; Olsen, Mette Frahm.

I: BestPractice, 30.11.2018, s. 1-5.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskning

Harvard

Hegelund, MH & Olsen, MF 2018, 'Er bioelektrisk impedans-analyse valid blandt afrikanske hiv-smittede?', BestPractice, s. 1-5.

APA

Hegelund, M. H., & Olsen, M. F. (2018). Er bioelektrisk impedans-analyse valid blandt afrikanske hiv-smittede? BestPractice, 1-5.

Vancouver

Hegelund MH, Olsen MF. Er bioelektrisk impedans-analyse valid blandt afrikanske hiv-smittede? BestPractice. 2018 nov 30;1-5.

Author

Hegelund, Maria Hein ; Olsen, Mette Frahm. / Er bioelektrisk impedans-analyse valid blandt afrikanske hiv-smittede?. I: BestPractice. 2018 ; s. 1-5.

Bibtex

@article{dcb374e368dd445f8336413fa88f8161,
title = "Er bioelektrisk impedans-analyse valid blandt afrikanske hiv-smittede?",
abstract = "I Afrika syd for Sahara er underern{\ae}ring udbredt blandt hiv-smittede og associeret med {\o}get sygdomsprogression. Underern{\ae}ring og hiv kan v{\ae}re en ond cirkel, da underern{\ae}rede er mere modtagelige over for hiv og opportunistiske infektioner, samtidig med at selve hiv-infektionen ogs{\aa} kan for{\aa}rsage underern{\ae}ring p{\aa} grund af nedsat appetit og forringet optagelse af n{\ae}ringsstoffer. For hiv-smittede, der p{\aa}begynder antiretroviral behandling, er underern{\ae}ring, i form af et lavt BMI, forbundet med nedsat overlevelse. Studier af kropssammens{\ae}tning har konkluderet, at det er tabet af fedtfri masse (prim{\ae}rt muskelmasse), frem for fedtmasse, der er afg{\o}rende for patienternes risiko for at d{\o}. M{\aa}ling af kropssammens{\ae}tning er derfor relevant for at kunne vurdere, om v{\ae}gt{\o}gning efter p{\aa}begyndelse af antiretroviral behandling best{\aa}r af fedtmasse eller fedtfri masse. Det er derfor v{\ae}sentligt at have en valid metode til bestemmelse af kropssammens{\ae}tning.",
keywords = "Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, Infektionsmedicin, HIV, Underern{\ae}ring, Vurdering af kropssammens{\ae}tning, Metoder, Afrika",
author = "Hegelund, {Maria Hein} and Olsen, {Mette Frahm}",
note = "CURIS 2018 NEXS 443",
year = "2018",
month = "11",
day = "30",
language = "Dansk",
pages = "1--5",
journal = "BestPractice",
issn = "1902-7583",
publisher = "BestPractice ApS",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Er bioelektrisk impedans-analyse valid blandt afrikanske hiv-smittede?

AU - Hegelund, Maria Hein

AU - Olsen, Mette Frahm

N1 - CURIS 2018 NEXS 443

PY - 2018/11/30

Y1 - 2018/11/30

N2 - I Afrika syd for Sahara er underernæring udbredt blandt hiv-smittede og associeret med øget sygdomsprogression. Underernæring og hiv kan være en ond cirkel, da underernærede er mere modtagelige over for hiv og opportunistiske infektioner, samtidig med at selve hiv-infektionen også kan forårsage underernæring på grund af nedsat appetit og forringet optagelse af næringsstoffer. For hiv-smittede, der påbegynder antiretroviral behandling, er underernæring, i form af et lavt BMI, forbundet med nedsat overlevelse. Studier af kropssammensætning har konkluderet, at det er tabet af fedtfri masse (primært muskelmasse), frem for fedtmasse, der er afgørende for patienternes risiko for at dø. Måling af kropssammensætning er derfor relevant for at kunne vurdere, om vægtøgning efter påbegyndelse af antiretroviral behandling består af fedtmasse eller fedtfri masse. Det er derfor væsentligt at have en valid metode til bestemmelse af kropssammensætning.

AB - I Afrika syd for Sahara er underernæring udbredt blandt hiv-smittede og associeret med øget sygdomsprogression. Underernæring og hiv kan være en ond cirkel, da underernærede er mere modtagelige over for hiv og opportunistiske infektioner, samtidig med at selve hiv-infektionen også kan forårsage underernæring på grund af nedsat appetit og forringet optagelse af næringsstoffer. For hiv-smittede, der påbegynder antiretroviral behandling, er underernæring, i form af et lavt BMI, forbundet med nedsat overlevelse. Studier af kropssammensætning har konkluderet, at det er tabet af fedtfri masse (primært muskelmasse), frem for fedtmasse, der er afgørende for patienternes risiko for at dø. Måling af kropssammensætning er derfor relevant for at kunne vurdere, om vægtøgning efter påbegyndelse af antiretroviral behandling består af fedtmasse eller fedtfri masse. Det er derfor væsentligt at have en valid metode til bestemmelse af kropssammensætning.

KW - Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet

KW - Infektionsmedicin

KW - HIV

KW - Underernæring

KW - Vurdering af kropssammensætning

KW - Metoder

KW - Afrika

M3 - Tidsskriftartikel

SP - 1

EP - 5

JO - BestPractice

JF - BestPractice

SN - 1902-7583

ER -

ID: 218430391