10. december 2017

FINS - Fish Intervention Study

FINS

Hypotesen i projektet er, at proteiner i fisk og skaldyr i den rette kombination med kulhydrater er mere fordelagtig end kalvekød i forhold til at øge energiforbruget og mæthedsfornemmelsen.

Fedme er den vigtigste faktor bag udviklingen af det metaboliske syndrom. Det metaboliske syndrom er en kombination af medicinske lidelser (fx forhøjet blodtryk, forhøjede niveauer af glukose og fedtsyrer i blodet i faste samt for høj taljeomkreds), der øger risikoen for udviklingen af hjerte-kar-sygdomme og diabetes.

Hos gnavere er det påvist, at fiske olier beskyttelser mod kost-induceret fedme. I enkelte humane studier er det fundet, at fiskeproteiner mætter bedre end andre proteinkilder, derfor kan en kost med proteiner fra fisk og skaldyr være gavnlig i forbindelse med vægtkontrol, hvis man sammenligner med lignende kost uden fisk og skaldyr.

Hypotesen i projektet er, at proteiner i fisk og skaldyr i den rette kombination med kulhydrater er mere fordelagtig end kalvekød i forhold til at øge energiforbruget og mæthedsfornemmelsen.

I forbindelse med projektet gennemføres på Institut for Idræt og Ernæring et 4-vejs overkrydsnings studie, hvor vi sammenligner laks og torsk med kalvekød i kombination med kulhydrater med både højt (kartoffelmos) og lavt (pasta) glykæmisk indeks. 48 forsøgspersoner skal deltage i projektet og undersøgelsesdagene omfatter bl.a. måling af energi forbrug vha. ventileret hood, blodprøvetagning og vurdering af appetit.

Projektet er en del af et større multicenter projekt, hvor parterne primært er fra Norge og Danmark.

Finansiering

Projektet er finansieret af Norges fiskeri forskningsfond og startede i 2013 og løb frem til 2016. 

Kontakt

Professor Anne Raben