13. september 2018

Dairymat – effekt af mejeriprodukters struktur på lipæmi (fedtindhold i blodet)

Dairymat

Forskningsprojektet undersøger hvorledes strukturændringer i mejeriprodukter påvirker blodets indhold af fedtstoffer. Dairymat består af 3 arbejdspakker, hvoraf arbejdspakke 2 er dette humane forskningsprojekt der udføres på Institut for Idræt og Ernæring.

Mejeriprodukter er en overordnet betegnelse for række af produkter (mælk, smør, ost, yoghurt), som har vist sig at udøve effekter på metaboliske parametre.  Flere studier har vist, at indtag af ost, trods det høje indhold af mættet fedt, ikke øger total og LDL kolesterol (risikomarkører der er associeret med både hjerte-kar sygdom og type 2 diabetes), sammenlignet med fx smør.

Årsagen til den neutrale eller ligefrem gavnlige effekt af osteindtag mangler at blive belyst, men man formoder at én af årsagerne kan være mejeriprodukternes struktur og dette ønsker vi at undersøge i forskningsprojektet Dairymat.

Vi forventer, at en ændring i mejeriprodukternes struktur påvirker fordøjelsen og absorptionen af nærringsstofferne, herunder fedtet, og at dette vil blive afspejlet i blodets indhold af fedt. Udover blodets fedtindhold undersøger vi diabetes-relaterede markører (blodsukker og insulin), samt effekten på appetit.

Samarbejde

Dairymat er et forskningsprojekt der udføres i samarbejde med forskere fra Aarhus Universitet og Arla Foods Amba.

Finansiering

Projekter er finansieret af Arla Foods for Health

Kontakt

Postdoc Louise Kjølbæk