SWEET – Sweeteners and sweetness enhancers: Impact on health, obesity, safety and sustainability
SWEET er et stort 5-årigt multidisciplinært EU-projekt med i alt 29 partnere. Formålet er at udvikle og gennemgå evidensen for de langsigtede fordele og potentielle risici forbundet med sødemidler i kosten.
Det primære formål er at undersøge sødemidlers rolle på vægtvedligeholdelse og potentielt skabe bæredygtige og sikre fødevareprodukter til markedet.
SWEET-projektet består af 8 arbejdspakker, hvoraf 3 udføres på Københavns Universitet. Disse 3 arbejdspakker består af
- et interventionsstudie på 1 år,
- et akutstudie på ca. 2 måneder,
- et overkrydsningsstudie på ca. 3 måneder.
Alle foregår på Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet.
Ønsker du at læse mere om de øvrige arbejdspakker, kan du læse mere her.
Sødemidlers langvarige effekter på sundhed, fedme og sikkerhed
Dette forsøg skal undersøge sødemidlers langvarige effekter på sundhed, fedme og sikkerhed, herunder om indtagelse af produkter med sødemidler øger succesen for at vedholde et opnået vægttab.
Studiet forløber over 1 år.
Forsøget er opdelt i to perioder.
For voksne, er der en vægttabsperiode på 2 mdr. efterfulgt af en vægtvedligeholdelsesperiode på 10 mdr.
For børn er der en vægtvedligeholdelsesperiode på 2 mdr. efterfulgt af en periode på 10 mdr. med vedligeholdelse af det alderstilsvarende BMI.
Effekten af drikkevarer sødet med sukker eller sødemidler på blodparametre, velbefindende og forbrugeraccept
Dette forsøg skal undersøge de akutte effekter af 4 nye drikkevarer sødet med sukker eller sødemidler på blodparametre, velbefindende og forbrugeraccept.
Voksne i alderen 18-60 år kan deltage i forsøget.
Studiet består af 4 besøg på Institut for Idræt og Ernæring, og forløber over 1-2 måneder.
Deltagelse
Effekten af indtagelse af fødevarer med sødemidler eller sukker på blodparametre, fødevare-relateret adfærd og sundhed
Dette forsøg skal undersøge effekterne af 14 dages indtag af nye fødevarer sødet med sukker eller sødemidler på en række parametre relateret til fødevareindtag og sundhed.
Overkrydsningsdesignet betyder, at hver deltager skal teste 2 forskellige fødevarer i 2 perioder à 14 dage.
Deltagelse
Rekruttering til dette forsøg påbegyndes i 2021.
Støttet af
Horizon2020 i årene 2018-2023.
Kontakt
Projekt SWEET
Mail: sweet@nexs.ku.dk
Telefon: 9350 9638
Forsøgspersoner søges til sundhedsvidenskabeligt forskningsprojekt
Effekten af drikkevarer sødet med sukker eller sødemidler på blodparametre, velbefindende og forbrugeraccept
Ønsker I et vægttab og leve sundere det næste år?
Så meld jer til vægttabs- og vægtvedligeholdelsesprojektet. Vi søger familier, der vil deltage i et forsøg om effekten af en sund kost med eller uden sødemidler på kropsvægten.
Involverede i projektet
Navn | Titel | Telefon | |
---|---|---|---|
Anne Marie Raabyemagle | Ernæringskonsulent | +45 353-32486 | |
Anne Raben | Professor | +45 353-33653 | |
Jane Guldborg Jørgensen | Bioanalytiker | +45 353-32472 | |
Louise Kjølbæk | Adjunkt | +45 353-31462 | |
Morten Bo Johansen | Data manager | +45 353-26218 | |
Sabina Stoffer Hjorth Andersen | Ph.d.-stipendiat | +45 353-36362 | |
Sofie Skov Frost | Bioanalytiker | +45 353-20255 |