Ph.d. forsvar: The role of dietary protein content and exercise training in metabolic fitness

Zhencheng Li forsvarer sin ph.d. afhandling

The role of dietary protein content and exercise training in metabolic fitness

Tid

30. November 2018, 13.00

Sted

Aud. 1, August Krogh Bygningen, Universitetsparken 13, 2100 København Ø

Bedømmelsesudvalg

Associate professor Nikolai Baastrup Nordsborg (chair), Department of Nutrition, Exercise and Sports, University of Copenhagen, Denmark

Assistant professor Dudley Lamming, University of Wisconsin, USA

Dr. med. Sten Lund, Department of Clinical Medicine, Aarhus University, Denmark

Vejleder

Associate professor Thomas Elbenhardt Jensen, Department of Nutrition, Exercise and Sports, University of Copenhagen, Denmark

Om afhandlingen

Tidligere undersøgelser har indikeret, at en kronisk lav protein / højt kulhydrat kost (LPHC) er gavnlig, mens høj protein / lav kulhydrat kost (HPLC) er skadelig for metabolisk sundhed og livslængde. Periodisering, dvs. skiften mellem perioder med normal og særlig kost, er en måde at øge vedholdenhed på, men det vides ikke, om de helbredsmæssige fordele ved en LPHC diæt kan bevares under periodisering. Derudover er vekselvirkningen mellem en periodiseret LPHC diæt og fysisk træning ukendt. Dette er vigtigt at vide, da kost og motion ofte ændres samtidig for at fremme sundhed.

Dette ph.d.-projekt i mus undersøgte hovedsageligt hvorvidt en periodiseret LPHC-diæt, givet i 14 dages on / off-cykling, kunne fremme metabolisk sundhed i mus og undersøgte vekselvirkningen med samtidig frivilligt løbehjulstræning. Sekundært undersøgte vi effekten af en kronisk normal, høj og lav protein kost på insulinfølsomheden i skeletmuskulatur.

Vi fandt, at en periodiseret LPHC diæt havde en potent men forbigående fedme-beskyttende og insulin-sensibiliserende virkning som var uafhængig af skeletmuskel. Samtidig fysisk træning dæmpede uventet nogle af disse fordele, især stigningen af en velkendt mediator af de gavnlige tilpasninger til LPHC diæt, hormonet FGF21, i leveren. Dette tyder på, at periodiseret LPHC diæt kunne være en effektiv sundhedsfremmende kost-intervention men at dennes interaktion med fysisk træning bør overvejes.

2018, 78 sider.

Afhandlingen ligger til gennemsyn på Biblioteket, Nørre Allé 51, 2200 København N