Ph.d. forsvar v/ Mads Vendelbo Lind

Mads Vendelbo Lind forsvarer sin ph.d. afhandling

The role of diet in one-carbon metabolism and epigenetics
- A metabolic syndrome perspective

Tid

21. oktober 2016 kl. 13.00

Sted

Auditorium A1-01.01, Festauditoriet, Bülowsvej 17, Frederiksberg.

Bedømmelsesudvalg 

Associate Professor Lesli Hingstrup Larsen (chair), Department of Nutrition, Exercise and Sports, University of Copenhagen, Denmark

Professor Graham Burdge, School of Medicine, University of Southampton, UK

Professor Helga Refsum, Institute of Basic Medical Sciences, University of Oslo, Norway

Vejledere

Associate Professor Lotte Lauritzen, Department of Nutrition, Exercise and Sports, University of Copenhagen, Denmark

Alastair Ross, Chalmers University of Technology, Sweden

Associate Professor Mette Bredal Kristensen, Department of Nutrition, Exercise and Sports, University of Copenhagen, Denmark

Om afhandlingen

Metabolisk syndrom er et stigende sundhedsudfordring for verdenssamfundet. 1-karbon metabolismen er blevet kædet sammen med metabolisk syndrom, primært pga. dets rolle i epigenetisk regulering. Kostændringer er en måde at ændrer 1-karbon metabolismen, påvirke epigenetisk regulering og på den måde forebygge metabolisk syndrom. 

I denne ph.d. afhandling er kostens betydning for regulering af 1-karbon metabolisme og det potentielle sammenhæng mellem 1-karbon metabolisme, epigenetik, og metabolisk syndrom. Både indtag af fisk og fuldkorn er blevet undersøgt særlig grundigt da de potentielt kan påvirke 1-karbon metabolismen. I denne afhandling er det blevet yderligere dokumenteret at der er en sammenhæng mellem 1-karbon metabolismen og metabolisk syndrom. Der blev også fundet en sammenhæng mellem indtag af fisk og fuldkorn og en mere gunstig 1-karbon metabolisme. Dog blev der ikke fundet at en 8-ugers kostintervention rig på fuldkorn påvirkede centrale markører for 1-karbon metabolismen, sammenlignet med en kost rig på raffinerede kornprodukter.

Vi undersøgte også hvordan et kosttilskud med fiskeolie påvirkede den epigenetiske kode i småbørn og fandt forskelle selvom disse var små. Samlet set indikere disse resultater interessante sammenhæng mellem 1-karbon metabolismen, epigenetikken og metabolisk syndrom, men der er brug for flere undersøgelser er nødvendige for at finde kostinterventioner der påvirker 1-karbon metabolismen og den epigenetiske kode.

2016, 225 sider

Afhandlingen ligger til gennemsyn på Biblioteket, Nørre Allé 51, 2200 København N