Overvægtige og svært overvægtige med forhøjet blodsukker – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

NEXS > Om instituttet > Forsøgspersoner > Overvægtige og svært o...

07. august 2017

Overvægtige og svært overvægtige med forhøjet blodsukker

Forsøgspersoner søges

Vi søger overvægtige og svært overvægtige forsøgsdeltagere med forhøjet blodsukker til et sundhedsvidenskabeligt forskningsprojekt med Gelesis200, et produkt i kapsler.

Hvis du har lyst til at deltage i et sundhedsvidenskabeligt forskningsprojekt, der tester effekten af Gelesis200 mod placebo, hvor du samtidig modtager kostvejledning til et vægttab, vil vi gerne høre fra dig.

Gelesis200 indeholder to naturligt forekommende fødevaretilsætningsstoffer. I forsøget undersøger vi, om kapsler, der indeholder Gelesis200, kan fremme dit vægttab. Kapslerne skal indtages før morgenmad, før frokost og før aftensmad hver dag i forsøgsperioden. Forsøget strækker sig over højst 31 uger.

Vi skal bruge mindst 24 forsøgsdeltagere. Vi søger overvægtige mænd og kvinder med forhøjet blodsukker, såkaldt prædiabetes. Du skal blandt andet opfylde nedenstående kriterier for at deltage.

Du kan deltage hvis du

  • Du er 22 - 65 år gammel
  • Du har et BMI mellem 27 og 40 kg/m2 (din vægt i kg deles med din højde i meter i anden)
  • Du vejer mindre end 120 kg
  • Du skal have forhøjet faste blodsukker (prædiabetes), som måles ved første screeningsundersøgelse. Derudover skal du være nogenlunde sund og rask.
  • Tilladt medicin omfatter bl.a. kolesterolsænkende midler og blodtrykssænkende midler uden vanddrivende virkning.

Du kan ikke deltage hvis du

  • Har fået foretaget en fedmeoperation
  • Har en spiseforstyrrelse
  • Har en mave-tarm lidelse
  • Er gravid eller ammer, eller planlægger graviditet i løbet af de næste 8 måneder.
  • Tager visse typer medicin, fx vanddrivende eller binyrebarkhormon i tabletform.

Hvis du beslutter dig for at deltage, skal du gennemgå nogle undersøgelser (screeningsproces) for at forsøgsmedarbejderen og lægen kan vurdere, om du opfylder de øvrige kriterier for at kunne deltage.

Forsøget indbefatter mellem 15-18 besøg på vores forskningscenter, hvor der ud over korte helbredsundersøgelser blandt andet vil blive taget blodprøver og gennemført en måltidstest (det er frivilligt om du ønsker at deltage i de tre måltidstest og det vil ikke betyde noget i forhold til din deltagelse i hovedstudiet). Det produkt, der undersøges, skal indtages 3 gange dagligt i 24 uger. Desuden skal du udfylde en række spørgeskemaer i forbindelse med forsøget både til besøgene og derhjemme. Du vil ved tilfældig fordeling få kapsler indeholdende enten Gelesis200 eller inaktivt produkt (placebo), og hverken du eller forsøgspersonalet vil vide, hvilket produkt du får.

Honorar

Alle undersøgelser, kostvejledning og forsøgsprodukter er gratis. Der ydes et vederlag på 750,- kr. pr. testdag som godtgørelse for ekstra tid og ulempe for deltagere som gennemgår måltidstestene. Der dækkes ikke yderligere udgifter i forbindelse med forsøget, eksempelvis transport.

Sted

Undersøgelserne foregår primært i morgen- og formiddagstimerne på forskningscenteret:

Institut for Idræt og Ernæring
Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Københavns Universitet
Rolighedsvej 26,
1958 Frederiksberg C

Forsøget udføres under ledelse af Professor Anders Sjödin

Kontakt

Hvis du er interesseret i at deltage og gerne vil høre mere om forsøget, er du velkommen til at ringe på tlf. 9356 5921 mellem kl. 08.00 og 15.00 eller sende en e-mail til lightup@nexs.ku.dk

Forsøget er godkendt af Lægemiddelstyrelsen sagsnr. 2017042279 og Den Videnskabsetiske Komité F for Region Hovedstaden, journalnummer H-17010942.