Coaching går ind i banebrydende ny fase – Københavns Universitet

NEXS > NYHEDER > Nyheder for IFI 2007-2012 > 2012 nyheder > Coaching går ind i ban...

14. juni 2012

Coaching går ind i banebrydende ny fase

ny bog

Anerkendt professor i idræts- og coaching-psykologi, Reinhard Stelter, udgiver bog om den nyeste udvikling indenfor coaching: Tredje generations coaching. En helt ny form for udviklingsdialog, som Stelter definerer som ”eksistentiel betydningsfuld”

Professor Reinhard Stelter kalder coaching for ”et udviklings- og refleksionsværktøj”. Andre vil nok betegne det som ”begavede samtaler, der udvikler en person”. Men der findes faktisk flere generationer af coaching, Stelter har beskrevet den tredje:

- Jeg håber med tredje generations coaching, at flere tør kaste sig ud i mere eksistentielt betydningsfulde samtaler, og finde sig selv, finde ind til kernen i motivationen igen og ikke mindst støtte hinanden meget mere, siger den 57-årige professor, der har været ansat på Institut for Idræt, Københavns Universitet i 25 år.

Indre værdier frem for medaljer

Første generation af coaching af fx sportsfolk handlede om simple mål: ”Hvordan bliver jeg dansk mester om 2 år?”

Anden generations coaching drejede sig om en fremtid uden problemer, fx ”Hvordan bør den optimale træning/medspillere/faciliteter/trænere være?”

Tredje generations coaching fokuserer på nye mål; drømme, ønsker og værdier.

- Denne nye coachings formål er, at få sportsmanden til at reflektere over betydningen af at være f. eks dansk mester. At finde sit identitetsfokus og kunne se værdien af at dyrke elitesport ud over bare diverse titler, fortæller Reinhard Stelter der i 15 år har arbejdet med udvikling af coaching-psykologi.

Gammeldags diktatoriske trænere

Via grundige empiriske studier i sin bog kommer Stelter blandt andet til denne konklusion om sportsfolk og deres ledere:

- Rigtig mange sportsfolk hopper fra, fordi de undervejs ikke møder trænere, der går i dialog med dem. Flere trænere end vi tror arbejder stadig som en art diktatorer, der undviger og undgår ubehagelige samtaler, siger Stelter og understreger at, det ikke kun er sportsfolk, der kan få gavn af tredje generations coaching.

- Den kan gavne alle! I bogen har jeg interviewet og coachet fx erhvervsledere og fælles for dem alle, er, at de føler at de lever i et u-overskueligt og hyperkomplekst samfund. Ofte har de mistet kontakt til deres grundlæggende værdier og spørger: ”Hvorfor arbejder jeg egentlig med dét her, ud over at modtage løn?”

Ingen en-vejs-kommunikation

Tredje generations coaching lægger mere vægt på værdier og identitetsarbejde end tidligere coaching; nye meninger og betydninger skabes via samtaler, hvor coachen deler liv og oplevelser med sin samtalepartner.

- Coachen inddrager sig selv med sine livshistorier, for filosof Søren Kierkegaard havde jo ret: ”Du bliver først til noget gennem den anden”, siger Reinhard Stelter, der ud over Institut for Idræt underviser på KUs og Copenhagen Business Schools Master of Public Governance og på Copenhagen Summer University.

I anledning af bogen inviterer Coaching Psychology Unit, Institut for Idræt (Københavns Universitet) og Dansk Psykologisk Forlag & til:

TREDJE GENERATIONS COACHING KONFERENCE

ONSDAG d. 20. juni 2012 kl. 14 - 18

Lundbeckfond auditoriet, Biocenter
Ole Maaløes Vej 5
2200 København N

Konferencen er gratis, men tilmelding er nødvendig.

Om Reinhard Stelter

Han har skrevet over 150 videnskabelige og fagteoretiske artikler og udgivet flere bøger. Hans bog "Coaching - læring og udvikling", udgivet i 2002, er solgt i 25.000 eksemplarer, og den 11. juni udkom ”Tredje Generations Coaching”.
(Versioner på engelsk, norsk og svensk er undervejs).

Førende fagfolk til konferencen

• Pia Søltoft, leder af Søren Kierkegaard Forskningscenter.
  • Helle Winther, lektor i bevægelsespsykologi.
  • Mikael Trolle, sportsdirektør og partner i High Performance Institute.
  • Carsten Agerlin, formand for den danske sektion af European Mentoring & Coaching Council.
  • Ole Michael Spaten, lektor, leder af Coaching Psychology Research Unit, Psykologi, Aalborg Universitet.
  • Ole Fogh Kirkeby, professor i ledelsesfilosofi, Institut for Ledelse, Politik og Filosofi, CBS.

Reinhard Stelter, professor i idræts- og coachingpsykologi
rstelter@nexs.ku.dk

Eller: