Den romerske krop – på studietur i Rom med professor Hans Bonde – Københavns Universitet

NEXS > NYHEDER > 2017 nyheder > Den romerske krop – på...

11. maj 2017

Den romerske krop – på studietur i Rom med professor Hans Bonde

kropskultur

16 bachelorstuderende fra Institut for Idræt og Ernæring har i forlængelse af deres modul i ”Den moderne idræts udviklingsproces” været i Rom med professor Hans Bonde for at fordybe sig i romersk idræts-, krops- og kulturhistorie.

Forløbet ligger i forlængelse af et pilotprojekt i forskning i ”den romerske krop”, som udgår fra hypotesen om, at romersk historie har opvist en overaskende lang række eksempler på koblinger af sport, æstetik og politik med international appel. Projektet er støttet af Studiefonden for Idræt.

Projektet fokuserer på romerske gladiatorkampe og hestevæddeløb, barokkens dyrkelse af en tredimensional kropslighed, fascismens sportsdyrkelse og dyrkelsen af Mussolinis krop, Berlusconismens dyrkelse af ”Il corpo del capo” (lederens krop), samt endelig den moderne sport med dens potentiale til at skabe demokrati fra neden gennem udvikling af frivillighed, tillid og social kapital.

4 centrale epoker

Den første dag var tilegnet udforskningen af ”den romerske krop”, hvor der var besøg på kejser Domitians stadion og museum, hestevæddeløbsbanen Circus Maximus samt Colosseum.

I fokus var sportens enorme betydning i det kejserlige magtkredsløb, hvor kejserens eneste møde med sit romerske folk foregik på arenaerne. Her kunne kejseren forføre folket til en følelse af sammenhold, når han i pagt med folkemassernes ønske benådede en slagen gladiator. På væddeløbsbanen kunne folkemængden pifte ad kejserens hold, hvis de var utilfredse med kornforsyningerne.

Endelig kunne de grækofile kejsere foranstalte stævner med græsk sport, hvor frie atleter fra hele Romerriget kæmpede for øjnene af 30.000 tilskuere.

Gruppen sidder her på kejser Augustus’ fredsalter, Are Pacis, der fejrede fred i hele det enorme romerske rige i år 13 til 9. f.Kr.

Den anden dag var tilegnet barokkens krop, hvor det blev vist, hvor meget den katolske mod-reformation benyttede sig af kropslige, svulstige udtryksformer for at overbevise om katolicismen som den sande lære. Gruppen studerede kirkerne Gesù, Sant'Agnese in Agone og Peterskirken.

De arme syndere, der ender i helvede i kirken Gesù.

Den sidste dag var helliget fascismens sport og den moderne sport. Uddannelsen af fascistiske ungdomsledere foregik i høj grad på sportsakademiet på Foro Mussolini, som var et kultcentrum for ”Il Duce” (Mussolini) med hans egne private gemakker.

I dag er det sæde for det italienske idrætsforbund CONI. Gruppen hørte om og diskuterede den moderne italienske sportsbevægelse ikke mindst inden for cykling og fodbold og som kontrast den danske sport, som i langt højere grad bygger på frivilligt arbejde og foreningsdemokrati.

Hvis du vil vide mere om projektet, så kontakt venligst professor Hans Bonde, der har arrangeret turen og guidet gruppen sammen med de to gæstelærere og internationale eksperter i italiensk sport, Angela Teja og Simon Martin.