Anders Sjödin ny professor MSO i fedmeforskning – Københavns Universitet

NEXS > NYHEDER > 2016 nyheder > Anders Sjödin ny profe...

25. januar 2016

Anders Sjödin ny professor MSO i fedmeforskning

Udnævnelse

Anders Sjödin er netop tiltrådt som professor MSO i fedmeforskning ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet (KU). Udnævnelsen sker for at styrke instituttets forskning i de faktorer udover ernæring, der gør sig gældende i udvikling, forebyggelse og behandling af fedme. Dermed vil Anders Sjödin intensivere instituttets arbejde med at blotlægge, hvordan en moderne livsstil påvirker udviklingen af fedme og livsstilssygdomme, og hvordan dette kan forebygges.

Jeg er naturligvis meget taknemmelig for udnævnelsen som professor. Det giver mig en mulighed for at styrke mit og instituttets arbejde med at afdække, hvordan faktorer som søvn, stress, fysisk aktivitet, såvel som medicinske og kirurgiske behandlinger påvirker spiseadfærd, appetitregulering og udviklingen af fedme”, siger Anders Sjödin og fortsætter: ”Mit arbejde skal i sidste ende gerne føre til, at vi i fremtiden kan forebygge og behandle fedme og livsstilssygdomme bedre, end vi er i stand til i dag.

Internationalt anerkendt

Siden ansættelsen som lektor på Københavns Universitet i 2007 har Anders Sjödin været involveret i adskillige større forskningsprojekter – herunder blandt andet EU-projektet Satiety Innovation (SATIN) og de tværvidenskabelige KU-projekter UNIK - Food, Fitness & Pharma, Governing Obesity og Forskningscenter OPUS.

Sideløbende har Anders Sjödin været blandt forfatterne på en lang række videnskabelige artikler publiceret i internationalt anerkendte tidsskrifter som, International Journal of Obesity, Obesity Review and American Journal of Clinical Nutrition. Anders Sjödin har også siden 2012 siddet som ekstern ekspert i Panel  on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA) ved The European Food Safety Authority (EFSA).

Styrket fokus på det hele menneske

Institutleder på Institut for Idræt og Ernæring, professor, dr. med Arne Astrup, ser udnævnelsen af Anders Sjödin som en klar styrkelse af instituttets indsats i forhold til at nå til bunds i spørgsmålet om, hvad der leder til fedme og livsstilssygdomme:

Anders Sjödin har nogle meget stærke spidskompetencer indenfor regulerende faktorer som søvn og stress, og hvad disse kan betyde for udviklingen af fedme. Tildelingen af et professorat til Anders Sjödin gør, at vi nu i endnu højere grad bliver i stand til at se på de komplekse sammenhænge mellem eksempelvis fysisk aktivitet, søvn og ernæring. Dermed styrker det instituttets evne til at have fokus på det hele menneske på tværs af traditionelle faglige grænser”, siger professor, dr. med Arne Astrup.

Anders Sjödin er uddannet læge fra Uppsala Universitet i Sverige. Han udviklede tidligt en interesse for sportsmedicin og ernæring, mens han arbejdede som ortopædkirurg på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Allerede i 1996 opnåede Anders en doktorgrad baseret på hans disputats “Energy and substrate metabolism in endurance athletes”. Disputatsen præsenterer blandt andet resultaterne fra et studie Anders Sjödin foretog blandt atleter fra svenske landshold i langrend, mens han var tilknyttet landsholdet som læge.

Efterfølgende har Anders Sjödin arbejdet som forskningschef hos Orkla Foods i Norge, hvor hans samarbejde med nogle af de førende forskere indenfor appetitregulering var medvirkende til, at han i 2007 blev tilbudt ansættelse som lektor på Institut for Human Ernæring på KU.

Om forelæsningen

I Anders Sjödins tiltrædelsesforelæsning vil han præsentere sit arbejde relateret til forskningen omkring betydningen af at opretholde energibalancen. Fra eliteatleters udfordringer med at spise nok til at yde de optimale præstationer og samtidig forblive sunde - over til de udfordringer som de fleste af os oplever i de fedmefremmende miljøer, som mange af os bevæger os i.

Anders Sjödins forelæsning vil kredse om spørgsmål som, hvorfor det er så svært for os at vedligeholde et vægttab, og hvorfor vi som individer er så forskellige. Måske er det tid til at kigge andre steder hen, end vi har gjort i de seneste årtier.

Forelæsningen vil være på engelsk. Alle er velkomne.

For interview eller yderligere spørgsmål kontakt venligst:

Professor Anders Sjödin, amsj@nexs.ku.dk, +46 735 377 971

Thorvaldsensvej 40, 1871 Frederiksberg, lokale A2-70.04.

Fredag d. 29. januar 2016, kl. 14:00

Reception

Efter forelæsningen er der reception på Rolighedsvej 26, 1958 Frederiksberg, bygning 2-85, lokale A001/A009.