Børn, sukker og søvn – Københavns Universitet

TV-indslag fra TV2 Lorry Kontakt den 11. marts 2015

Børn, sukker og søvn
Interview med Mads Fiil Hjorth

Mere slik og mindre motion i weekenden

Nye resultater viser, at danske børns sundhedsprofil er dårligere efter weekenden end før weekenden. I studiet er der over en 9 måneders periode taget 2200 blodprøver hen over ugens fem hverdage på over 800 danske børn fra 3. og 4. klasse. Blodprøverne blev blandt andet analyseret for det farlige fedt, triglycerid, og insulin, hvor højere niveauer anses for at være en tidlig risikomarkør for udvikling af henholdsvis hjertekarsygdomme og diabetes adskillige år ude i fremtiden. Niveauerne var højest om mandagen, hvor børnene havde hele 28% højere triglycerid og 35% højere insulin i deres blod i forhold til om fredagen. Herefter faldt de så gradvist hen mod fredag.

Studiets opbygning sandsynliggør, at det er børnenes levevis, der resulterer i, at deres sundhedsprofil bliver dårligere i løbet af weekenden. Studiet har dog ikke dykket ned i, hvad der specifikt har den negative effekt.

Mads Fiil Hjorth, 3533 2489