Fodboldens sundhedsgevinster skal udbredes – Københavns Universitet

NEXS > NYHEDER > 2015 nyheder > Fodboldens sundhedsgev...

18. maj 2015

Fodboldens sundhedsgevinster skal udbredes

Fodboldkongres

Fodbolds effekt på sundheden og det danske motionskoncept Fodbold Fitness er centrale punkter, når Center for Holdspil og Sundhed ved Københavns Universitet byder velkommen til fodboldkongres 20. – 23. maj.

Fodbold sænker blodtrykket svarende til en vellykket behandling med blodtrykssænkende medicin og øger samtidig muskelmassen og styrker knoglerne. Bare 12 ugers fodboldtræning øger konditallet 10-15 procent og mindsker risikoen for hjerte-kar-sygdomme med op til 50 procent. Det er nogle af de effekter, danske forskere ønsker opmærksomhed om på en international konference.

Fodbold Fitness er en alsidig, effektiv, sjov og social træningsform, som har fået tusindvis af kvinder til at træne i danske fodboldklubber og har øget antallet af aktive kvinder i det Færøske Fodboldforbund med 175 % på bare 4 uger. Foto: Mia Kjærgaard.

- Vores forskning viser, at det nye danske motionskoncept Fodbold Fitness er et effektivt middel til at forebygge og behandle livsstilssygdomme hos inaktive voksne, og vi er nu parate til at deltage i en global udbredelse af konceptet, fortæller Peter Krustrup, professor i Holdspil og Sundhed ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet

Københavns Universitet er arrangør af kongressen WCSF2015, hvor mere end 500 forskere, trænere og idrætsledere fra hele verden mødes i DGI-byen i København for at tale om den nyeste forskning inden for fodbold, rugby, amerikansk-, gælisk- og australsk fodbold.

- Vi er stolte over, at Københavns Universitet som arrangør for verdensfodboldkongressen er førende inden for fodboldforskning. Og vi er glade for at være med til at formidle yderst brugbar viden, så forskningen har mulighed for at gavne os både i Danmark og i udlandet, siger Lykke Friis, prorektor for Københavns Universitet.

Sundhed og læring hos skolebørn
Forskerne fra Center for Holdspil og Sundhed vil bruge kongressen til at sætte fokus på fodboldforskning om træning, testning, kamppræstation, skader, fankultur og altså også fodbold og sundhed, som er et nyt tema på denne udgave af kongressen.

Professor i Holdspil og Sundhed, Peter Krustrup, måler intensiteten under fodboldtræning på Ådalens Skole i Frederikssund. Et studie med 500 skolebørn viser, at intensiteten er høj og træningseffekterne er store, når skolebørn spiller fodbold på små baner. Foto: Bo Kousgaard.

- Motion giver et markant løft af børns sundhed, deres sundhedsviden og indlæringsevne, og til kongressens åbningssession vil vi sammen med nationale og internationale idræts- og sundhedsorganisationer se på, hvordan vi bedst udnytter den mulighed, siger Jens Bangsbo, professor og leder af Center for Holdspil og Sundhed.

FIFA vil blandt andet beskrive, hvordan Danmark kommer til at spille en vigtig rolle i udviklingen af FIFA’s verdensomspændende sundhedsprojekt i skoleregi ”FIFA 11 for Health”.

Til kongressens åbningssession vil der være oplæg om fodbold og sundhed af DBU’s formand Jesper Møller, lederen af FIFA’s forskningsenhed F-MARC Jiri Dvorak, samt forskerne Peter Krustrup og Laila Ottesen, og i en efterfølgende paneldebat vil idræts- og sundhedspolitikere fra DIF, DBU, DGI, DFIF, ISCA og WHO formulere deres visioner for det fremtidige arbejde med fodbold og sundhed.

Deltagere i paneldebattens vil efterfølgende være tilgængelige for pressen.

Professor og leder af Center for Holdspil og Sundhed
Jens Bangsbo