Nyt banebrydende lægemiddel hjælper svært overvægtige – Københavns Universitet

NEXS > NYHEDER > 2015 nyheder > Nyt banebrydende lægem...

02. juli 2015

Nyt banebrydende lægemiddel hjælper svært overvægtige

Fedme

Nye forskningsresultater viser, at lægemidlet Liraglutid 3.0 mg, som produceres af Novo Nordisk, er særdeles effektivt til at skabe markante langvarige vægttab, lavere blodtryk og øget insulinfølsomhed blandt svært overvægtige. Lægemidlet er udviklet på baggrund af forskning i mæthedshormonet GLP-1 af forskere fra Københavns Universitet. Resultaterne er offentliggjort i dag i det anerkendte videnskabelige tidsskrift, New England Journal of Medicine og lægemidlet vil blive markedsført i løbet af efteråret.

For 20 år siden opdagede professor dr. med. Arne Astrup fra Institut for Idræt og Ernæring og professor dr. med. Jens Juul Holst fra Biomedicinsk Institut, begge fra Københavns Universitet, et naturligt mæthedshormon i kroppen, kaldet GLP-1. Hormonet sender signaler om mæthed til vores hjerne, så vi stopper med at spise.

Dette virksomme mæthedshormon har Novo Nordisk videreudviklet til deres nye lægemiddel Liraglutid 3.0 mg, som er blevet testet i et klinisk studie, hvor 3731 overvægtige eller svært overvægtige forsøgspersoner blev randomiseret 2:1 til Liraglutid 3.0 mg eller placebo over en periode på 56 uger i kombination med energireduceret kost og øget fysisk aktivitet. Liraglutid blev givet som injektion i en daglig dosis på 3.0 mg.

Resultaterne viser, at forsøgspersonerne, som fik Liraglutid 3.0 mg, tabte sig væsentligt, fik lavere blodtryk og bedre insulinfølsomhed end dem på placebo. Blandt de forsøgspersoner, der havde forstadier til diabetes ved randomisering, var der ingen tegn på prædiabetes hos 69 % af dem som blev behandlet med Liraglutid i 56 uger, mod 33 % i gruppen, som fik placebo. Samtidig viser resultaterne, at lægemidlet er sikkert. De mest almindelige bivirkninger var kvalme og opkastning, som især blev observeret i begyndelsen af studiet. Enkelte sjældne bivirkninger var galdesten og bugspytkirtelbetændelse.

Professor dr. med. Arne Astrup

Liraglutid 3.0 mg er godkendt af FDA i USA, Det Europæiske Lægemiddelagentur samt sundhedsmyndighederne i Canada og vil blive markedsført i løbet af efteråret 2015.

Professor dr. med. Arne Astrup er medlem af Novo Nordisks globale ekspertpanel, ejer ingen aktier i Novo Nordisk og har ingen økonomiske interesser i Liraglutid.

For yderligere oplysninger kontakt
Prof. dr. med. Arne Astrup, mobil: 21433302, e-mail ast@nexs.ku.dk