Fremtidens børn skal have bedre mad – Københavns Universitet

NEXS > NYHEDER > 2014 nyheder > Fremtidens børn skal h...

10. september 2014

Fremtidens børn skal have bedre mad

topmøde

Onsdag den 10. september, 2014, samler Forskningscenter OPUS mere end 70 af de vigtigste aktører inden for børn, mad og sundhed på Krogerup Avlsgaard til topmødet "Fremtidens madløsninger for fremtidens børn". Formålet er at kickstarte og kvalificere den indsats, der skal sikre bedre mad for fremtidens børn. Topmødet indledes af fødevareminister Dan Jørgensen.

Morgenmad, 10-mad, frokost, eftermiddagssnack og aftensmad – danske børn spiser mange gange i løbet af dagen. Desværre spiser de også mange gange for dårlig mad. Derfor er der behov for, at børnene i fremtidens Danmark spiser bedre mad til gavn for deres sundhed, trivsel og læring. Dette er den fælles ambition for de mere end 70 forskere, politikere, kokke, iværksættere, private og offentlige ledere – og børn – som onsdag den 10. september sætter hinanden stævne ved et topmøde afholdt på Krogerup Avlsgaard i Nordsjælland.

Der er behov for bedre, sundere mad

Professor Arne Astrup, der er centerleder ved Forskningscenter OPUS, støttet af Nordea-fonden, der har samlet de mange mennesker, understreger nødvendigheden af en fælles indsats:

”Der har været masser af gode intentioner indtil nu, men de har ikke formået at skabe afgørende forbedringer i børns madvaner. Der er stadig 10% af de danske børn, der er overvægtige og OPUS-forskning har vist, at børn i dag spiser for mange raffinerede kulhydrater og sukker, for lidt fuldkorn, for lidt fisk, skalddyr, magre mejeriprodukter og for lidt grønt”.

Topmødet indledes af fødevareminister Dan Jørgensen, der blandt andet lægger vægt på det positive i, at sunde lokale fødevarer kan medvirke til at fremme den danske landbrugs- og fødevaresektors fremtidige vækstmuligheder og dermed også skabe lokal sammenhængskraft – mellem skoler, lokale fødevareproducenter, elever og forbrugere:

”Det ville være dejligt, hvis vi kan inspirere børn til at lave mere mad, både derhjemme og i skolerne.  Derfor vil jeg arbejde for, at børn i fremtiden ved mere om, hvor råvarerne kommer fra. Børnenes nysgerrighed er en god drivkraft til at skabe et livslangt kærlighedsforhold til madlavning og gode danske råvarer. Så lad os få børnene ud i urtehaverne og få jord mellem fingrene og ind i køkkenerne og svinge panderne,” siger Dan Jørgensen.

Tre udfordringer fra virkelighedens kommuner

Melby SkoleDe 70 deltagere på topmødet får til opgave at udvikle løsninger på tre vidt forskellige kommunale udfordringer. Herunder medbringer Kalundborg kommune en case, der tager udgangspunkt i kommunens børnefamilier. Leder af sundhedsstaben Janne Lorenzen fra Kalundborg kommune, lægger vægt på, at der er et stort behov for, at arbejdet igangsættes nu:

”Kalundborg kommune har tidligere været udnævnt til landets fedeste kommune, og den status arbejder vi hårdt for at ændre. Som kommune har vi et mål om at skabe de rammer, der støtter vores borgere i at leve et aktivt og sundt liv. Og vi ser rigtig meget frem til, at der samles en gruppe mennesker med rigtig stor viden og et enormt engagement for at udvikle et bud på en løsning på en af de meget specifikke udfordringer, vi står med".

Med børn i haver og køkken

Som en del af arrangementet vil en gruppe børn fra skolehaveorganisationen Haver til Maver i løbet af dagen tilberede og spise frokosten sammen med de 70 deltagere og samtidig introducere dem for Haver til Mavers udekøkken og skolehaver.

Nye resultater fra OPUS Skolemadsprojekt

Som en del af dagens program præsenteres også helt nye resultater fra OPUS Skolemadsprojekt. Resultaterne er de første, der belyser sundhedseffekten af skolemad baseret på nordiske råvarer.

For yderligere information om topmødet Fremtidens madløsninger for fremtidens børn:

Forskningscenter OPUS

Centerdirektør, professor, dr. med Arne Astrup, telefon: 2143 3302, mail: ast@nexs.ku.dk
Kommunikationsansvarlig Kristian Levring Madsen, telefon: 4048 1684, mail: kma@science.ku.dk

Fødevareministeriet

Presseafdelingen, telefon: 2091 5901

Kalundborg kommune

Leder af sundhedsstaben Janne Lorenzen, telefon 2913 3680,
mail: Janne.Lorenzen@kalundborg.dk

For yderligere information om resultaterne fra OPUS Skolemadsprojektet:
Lektor, ph.d. Camilla T. Damsgaard, mobil: 2034 8104, e-mail: ctd@nexs.ku.dk