Dårlig søvn giver børn usunde madvaner – Københavns Universitet

NEXS > NYHEDER > 2014 nyheder > Dårlig søvn giver børn...

05. maj 2014

Dårlig søvn giver børn usunde madvaner

Søvn og sundhed

Børn der sover dårligt har usunde madvaner, er federe og har øget risiko for hjertekar-problemer, viser ny undersøgelse fra Forskningscenter OPUS på Københavns Universitet. Resultaterne er beskrevet i en nyligt udkommet ph.d.-afhandling af Mads Fill Hjorth og desuden publiceret i to artikler i det anerkendte tidsskrift International Journal of Obesity.

Det nye studie understreger vigtigheden af at få tilstrækkelig og regelmæssig søvn.

Børn med den dårligste søvn spiste de mest energitætte fødevarer og havde højere indtag af sukkersødede drikkevarer.

Forskere fra OPUS har undersøgt sammenhængen mellem søvn og sundhed blandt mere end 600 børn i 10 års alderen. Forskerne ønskede at efterprøve om dårlig søvn fører til overvægt ved at se på, om den dårlige søvn var forbundet med en uhensigtsmæssig kost.

- Vores undersøgelser viser, at de børn som sov kortest tid, og som havde den mest uregelmæssige søvn hen over ugen, var dem som drak flest sukkersødede drikkevarer og spiste de mest energitætte fødevarer – såsom slik og fastfood. Og det øger det naturligt nok risikoen for overvægt, fortæller Mads Fiil Hjorth, der forsker i fysisk aktivitet, søvn og fedme ved Forskningscenter OPUS.

Studiet påviste en højere forekomst af overvægtige børn blandt dem, der havde de dårligste søvnvaner: Jo kortere søvn, desto mere fedt på kroppen. Blandt de undersøgte børn svarede en forskel på en times søvn til en forskel på 1,5 kg fedt på kroppen.

Nedsat søvnlængde øger risiko for hjertekarsygdom

Forskerne undersøgte også om dårlig søvn i sig selv er forbundet med øget risiko for hjertekarsygdomme i ellers sunde og raske 8-11 årige danske børn.

Børn fra 9 skoler fik taget blodprøver og der blev lavet målinger af deres højde, vægt og fedtmasse i OPUS' rullende undersøgelseslaboratorium.

I studiet blev over 600 børn fra 3. og 4. klasse udstyret med en aktivitetsmåler (accelerometer) i to gange otte nætter. De bar aktivitetsmåleren ved starten af projektet og igen ved projektets afslutning seks måneder senere. Måleren estimerede blandt andet børnenes søvnlængde. Disse målinger blev sammenholdt med børnenes kostindtag, kropsfedt og risiko for hjertekarsygdomme.

Den mest tankevækkende opdagelse var, at de børn som nedsatte deres søvnlængde henover de 6 måneder også var de børn, som øgede deres risiko for at få hjertekarsygdomme senere i livet, siger Mads Fiil Hjorth.

Mads Fiil Hjorth understreger dog, at denne øgede risiko stammer fra en kun lettere forhøjet sammensat score bestående af blandt andet taljeomkreds, blodtryk samt fedt-, insulin- og sukkerniveauerne i blodet. Disse parametre anses for skadelige i høje niveauer blandt voksne. Hvorvidt lettere forhøjede niveauer blandt ellers sunde og raske skolebørn har betydning årtier senere er ikke fuldstændig kortlagt.

Men selvom der er tale om en interessant sammenhæng snarere end en egentlig kvantificering af problemet, så understreger vores resultater, hvor vigtigt det er, at børn får tilstrækkelig søvn - uden store ugentlige udsving, siger Mads Fiil Hjorth.

National Sleep Foundation i USA anbefaler, at børn mellem 5 og 12 år sover mindst 10 timer pr. nat. Blandt de undersøgte børn sov lidt over halvdelen mindre end 10 timer pr. nat.

Studiets resultater kan læses i ph.d.-afhandlingen: Movement behaviors in children and indicators of adverse health.

Om undersøgelsen
Ph.d. Mads Fiil Hjorth