Professor emeritus Jørn Dyerberg hædres som levende legende – Københavns Universitet

NEXS > NYHEDER > 2013 nyheder > Professor emeritus Jør...

19. november 2013

Professor emeritus Jørn Dyerberg hædres som levende legende

Anerkendelse

Den Internationale Sammenslutning af Ernæringsvidenskaber (IUNS) har netop tildelt Jørn Dyerberg fra Københavns Universitet en hæderspris som ”Living Legend”. Prisen er en anerkendelse af Jørn Dyerbergs banebrydende forskningsbidrag indenfor ernæringsvidenskaben, heriblandt hans opdagelse af omega-3 fedtsyrers betydning for vores sundhed.

-  Professor emeritus Jørn Dyerberg er en af pionererne bag opdagelsen af sundhedseffekterne ved de flerumættede omega-3 fedtsyrer i vores fødevarer. Hans arbejde har banet vejen for et helt nyt forskningsfelt, der er vokset massivt siden hans første videnskabelige artikel i 1970´erne, så vi har meget at takke ham for, siger institutleder på Institut for Idræt og Ernæring, Arne Astrup.

Jørn Dyerberg

Jørn Dyerberg. Download gratis pressebillede.

I 1970´erne rejste Jørn Dyerberg, i selskab med bl.a. professor H.0. Bang og professor Hugh Sinclair, på ekspeditioner til Grønland, hvor de studerede den grønlandske inuitbefolknings spisevaner, heriblandt deres høje indtag af fisk og skalddyr. Det førte til opdagelsen af omega 3- fedtsyrers gavnlige effekter på sundheden.

Som de første i verden pegede forskergruppen på, at den lave forekomst af hjerte-kar-sygdomme i inuitbefolkningen kunne skyldes deres høje indhold af omega-3 fedtsyrer i blodet.  Forskningsresultaterne medførte, at interessen for de biologiske effekter af marine, langkædede omega -3 fedtsyrer blev vakt, og siden er forskningsfeltet blevet et centralt område i ernæringsvidenskaben. Officielle kostråd fra hele verden afspejler således den dag i dag Jørn Dyerbergs forskningsresultater ved at anbefale folk at spise mere fisk for at få nok omega-3 fedtsyrer.

Jørn Dyerberg er 76 år og er uddannet fra Aarhus Universitet. Siden 2011 har han været professor på Københavns Universitet og er nu efter sin pension tilknyttet som professor emeritus.

Prisen vil blive overrakt ved generalforsamlingen for Selskab for Ernæringsforskning d. 25. februar 2014 kl. . Alle er velkomne ved tilmelding. Ved generalforsamlingen vil Jørn Dyerberg holde et foredrag med titlen Marine omega -3 flerumættede fedtsyrer – et ernæringsområde introduceret af den grønlandske inuit”. Efterfølgende vil Selskab for Ernæringsforskning byde på et glas til ære for Jørn Dyerberg.