Dårlige søvnvaner kan gøre raske drenge til sukkersygepatienter – Københavns Universitet

NEXS > NYHEDER > 2013 nyheder > Dårlige søvnvaner kan ...

08. juli 2013

Dårlige søvnvaner kan gøre raske drenge til sukkersygepatienter

Søvn

Nyt studie fra Forskningscenter OPUS på Københavns Universitet viser, at selv kort tids søvnunderskud nedsætter kroppens evne til at regulere blodsukkeret og kan føre til sukkersyge.

Foto: Mikael Schlosser

Blot tre nætter med nedsat søvn påvirker teenage-drenges evne til at regulere blodsukkeret.

Det viser helt nye studier, der netop er offentliggjort i det anderkendte amerikanske videnskabelige tidsskrift ’Sleep’. Resultaterne understreger hvor stor betydning, det har for kroppen, at den får regelmæssig og tilstrækkelig søvn.

Teenagere i farezonen

Det typiske billede af teenageren er en dreng, der enten sover hele tiden eller for lidt, som sidder alt for sent oppe med lektierne, og som vælter i byen i weekenden. De nye resultater viser, at dette kan føre til, at drengene skal bruge mere insulin, et hormon kroppen selv producerer, for at holde blodsukkeret konstant – hvilket på sigt kan øge risikoen for at udvikle type-2 diabetes.

- Risikoen for at udvikle type 2-diabetes forbindes ofte med mennesker, der er overvægtige, spiser forkert og er over 50. Men sagen er faktisk, at mange af os er i risiko for at udvikle diabetes, og det har at gøre med hele vores livsstil – og altså også om man sover nok, siger Lars Klingenberg, der forsker i sammenhængen mellem søvn, stress og overvægt samt metabolsk sundhed ved Forskningscenter OPUS på Københavns Universitet. Han fortsætter:

- Vi har længe vidst, at tilstrækkelig og regelmæssig søvn er et vigtigt element i forhold til vores evne til at koncentrere os og at lære noget – men nu kan vi også dokumentere, at risikoen for livsstilssygdomme er tæt forbundet med, om vi får sovet nok eller ej.

I studiet har forskerne undersøgt 21 raske og normalvægtige drenge i alderen 15-18 år. Af to omgange og tre nætter i træk opholdt drengene sig i et specialbygget kammer og sov enten 4 timer pr. nat eller 9 timer pr. nat. Efter den sidste nat målte man både blodsukker og insulinniveauer efter morgenmaden.

Anders Sjödin, der er lektor på det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, og som leder forskningsprojektet understreger vigtigheden af disse analyser i forståelse af, hvor afgørende søvn kan være i forebyggelsen af sukkersyge:

- Søvn skal tages med i forebyggelse og behandling af sukkersyge på linje med motion og den rette kost. Mangel på søvn skaber en stresstilstand i kroppen og det forårsager, at kroppen skal producere mere insulin for at fjerne den samme mængde glukose.

Resultaterne er entydige og specielle, idet man tidligere kun har set dette på voksne. At man har kunnet dokumentere dette på raske, normalvægtige teenagere er overraskende og sammenholdt med den eksisterende viden på området er der al mulig grund til at også teenagere skal tage deres søvn alvorligt.

Læs den videnskabelige artikel Resultaterne kan læses i artiklen ’Acute Sleep Restriction Reduces Insulin Sensitivity in Adolescent Boys’, som er udgivet i juli-udgaven af det amerikanske videnskabelige tidsskrift ’Sleep’: http://www.journalsleep.org/ViewAbstract.aspx?pid=29012

Post.doc Lars Klingenberg
Tlf. 3533 1460, mobil 2324 0779