1. februar 2019

Madolie - rapsolie og olivenolie er mest sundt

Olier

Vi skal undgå for store mængder n-6 flermættet fedt som tidselolie, solsikkeolie, vindruekerneolie og majsolie, og i stedet bruge rapsolie, olivenolie og smør kan der konkluderes efter opfølgningen på et gammelt australsk studie offentliggjort i British Medical Journal.

Madolie

Det lyder jo dejligt, men er der ingen forskelle mellem de tre fedtstoffer med hensyn til sundhedsværdi? Det nye er resultaterne af et stort lodtrækningsstudie samt en såkaldt meta-analyse af samtlige gennemførte lodtrækningsstudier, hvor planteolier med højt indhold af flerumættede n-6 fedtsyrer (og lavt n-3) er sammenlignet med mættet fedt (smørfedt).

Det viste sig at dem der fik n-6 som fedtstof havde en væsentlig øget forekomst af blodpropper og hjertedød end gruppen, der fik mættet fedt. Det peger på, at olier som tidselolie, solsikkeolie m.v. ikke lige er sagen.

En anden analyse af ældre data fra Minnesota Coranary Experiment der også blev sammenholdt med en systematisk gennemgang og meta-analyse af eksisterende hjerte-kost studier bekræfter at udskiftning af mættet fedt med planteolie (majsolie) med et højt indhold af linolsyre (n-6 fedtsyrer) sænker indholdet af kolesterol i blodet, men ikke nedsætter risikoen for død af hjertekar sygdom.

Det er til gengæld vist i en tredje analyse, at når der blev givet både n-6 og n-3 sammen, så nedsatte det forekomsten af blodpropper.

Spis også flere fede fisk

Det betyder, at olier med et højt indhold af n-3 (som rapsolie) er rigtig sunde. Olivenolie indeholder kun lidt flerumættet fedtsyrer dvs kun lidt n-6, og også kun lidt n-3, men består til gengæld af meget oliesyre. Olivenolie er også en meget sund olie, som også nedsætter forekomsten af hjertekarsygdom.  

Konklusionen er, at rapsolie og olivenolie fortsat er de sundeste olier, og smør er kommet lidt mere ind i varmen, som det næst-sundeste alternativ, og solsikkeolie, majsolie, vindruekerneolie  er det mindst sunde. Og så kan jeg jo understrege det kloge i at spise flere fede fisk, som ud over n-3 også tilfører protein, vitamin D m.v.

Referencer

Ramsden CE, Zamora D, Leelarthaepin B et.al. Use of dietary linoleic acid for secondary prevention of coronary heart disease and death: evaluation of recovered data from the Sydney Diet Heart Study and updated meta-analyses BMJ 2013;346:e8707.

Ramsden CE, Zamora D, Majchrzak-Hong Sharon et.al. Re-evaluation of the traditional diet-heart hypothesis: analysis of recovered data form Minnesota Coronary Experiment (1968-73) BMJ 2016; 353:i1246.

Af professor og institutleder Arne Astrup

Emner