Ph.d. forsvar v/ Farinaz Raziani – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print kalender-ikon Bookmark and Share

NEXS > ARRANGEMENTER > 2017 > Ph.d. forsvar v/ Farin...

Ph.d. forsvar v/ Farinaz Raziani

Farinaz Raziani forsvarer sin ph.d. afhandling

Cheese consumption and risk factors for cardiovascular disease and the metabolic syndrome

Tid

15. marts 2017 kl. 13.00

Sted

Festauditoriet (aud. A1-01.01),
Bülowsvej 17, 1870 Frederiksberg C

Bedømmelsesudvalg 

Professor Susanne Bügel (chair), Department of Nutrition, Exercise and Sports, University of Copenhagen, Denmark

Professor Kjeld Hermansen, Department of Endocrinology and Internal Medicine, Aarhus University Hospital, Denmark

Professor Ian Givens, Centre for Food, Nutrition and Health, University of Reading, United Kingdom

Vejleder

Professor Anne Raben, Department of Nutrition, Exercise and Sports, University of Copenhagen, Denmark

Medvejledere

Associate Professor Tine Tholstrup, Department of Nutrition, Exercise and Sports, University of Copenhagen, Denmark

Professor Arne Astrup, Department of Nutrition, Exercise and Sports, University of Copenhagen, Denmark

Om afhandlingen

Hjertekarsygdomme er den hyppigste dødsårsag på verdensplan. I de fleste lande fokuserer de officielle kostråd til forebyggelse af hjertekarsygdomme på, at reducere indtaget af mættet fedt (SFAs), især fra mejeriprodukter. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen fedtreducerede mejeriprodukter for at mindske indtaget af de kolesterolhævende mættede fedtsyrer der findes i fuldfede mejeriprodukter. 

Disse anbefalinger er dog blevet kontroversielle, da data fra observationsstudier ikke har fundet nogen skadelig sammenhæng mellem indtaget af fuldfede mejeriprodukter og risiko for udvikling af hjertekarsygdomme. Tværtimod lader det til, at især fuldfed ost ikke er forbundet med risikoen for at udvikle hjertekarsygdomme og type 2 diabetes.

Det overordnede formål med denne ph.d.-afhandling var at undersøge, hvorledes fuldfed ost påvirker en række kardiometaboliske risikomarkører, herunder blodlipider, faste og postprandialle koncentrationer af insulin og TAGs, samt fordelingen af lipoprotein partikel størrelse sammenlignet med fedtreduceret ost og kulhydratrige fødevarer.

2017, 138 sider

Afhandlingen ligger til gennemsyn på Biblioteket, Nørre Allé 51, 2200 København N